Unelma-ammattiin harjoittelua vai hanttihommia? Jaa meille messevimmät TET-muistosi

Jokainen yläkoululainen käy vähintään yhden TET-jakson opiskelujen aikana. Joillekin kokemukset jaksosta ovat lähinnä nolostuttavia, toisilla riemastuttavia. Kerro meille, kuinka oma työelämään tutustumisesi sujui.

Kotimaa
Tet-harjoittelija poliisiasemalla Lappeenrannassa
TET-harjoittelija Viktoria Loisa järjestelee ja numeroi polkupyöriä poliisiasemalla. Eppu Jäppinen / Yle

TET tarkoittaa auki oiottuna työelämään tutustumista. Sanahirviöhän se on, mutta se onkin aikuisten keksintö. Tarkoitus ei välttämättä ole joutua pölyisiin varastoihin siivoamaan, vaan saada arvokasta kokemusta tosielämästä ja työurasta.

TET-jakso kuuluu opetussuunnitelmaan, mutta sitä voi olla eri kouluissa erilaisia määriä. Osalla kouluissa TET-jaksot alkavat jo 8. luokalla päivän mittaisina, osalla vasta 9. luokalla. Osalla kouluista voi olla jo 7. luokalla yhden päivän mittaisia TET-päiviä, jolloin tutustutaan yhdessä johonkin työpaikkaan.

TET-harjoittelun tarkoitus on antaa nuorelle jonkinlaista mielikuvaa siitä, millaista on oikea työelämä ja millaisia ammatteja on olemassa. Nuori saa parhaassa tapauksessa tutustua muutaman hetken omaan ihanneammattiinsa itse etsimässään TET-harjoittelupaikassa. Siinä voi ruusunpunaiset lasit kadota silmiltä, tai sitten puna syventyy.

Virallisesti TET-harjoittelun omakohtaiset työelämän kokemukset edistävät nuoren itsetuntemusta ja sosiaalisia taitoja, syventävät työelämätietoutta sekä tukevat oppilaan jatko-opintoihin hakeutumista. Onko näin myös käytännössä? Kerro meille, saitko tutustua omassa TET-harjoittelussasi työelämään vai annettiinko sinulle alaan kuulumattomia töitä, minkä alan yrityksessä olit, mitä töitä pääsit tekemään, kuinka sinuun suhtauduttiin ja miten se vaikutti tuleviin töihisi.

Koostamme vastauksista jutun ja julkaisemme sen Yle Kajaanin sivuilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.