1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Emeritusprofessori: Stubb-kirjeen taustalla kokoomuksen jakautumista ja tyytymättömyyttä puoluejohtoon

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimon mukaan istuvan puheenjohtajan julkisella tukemisella yritetään estää riitainen puoluekokous. Kokoomus on jakautunut ainakin kahdella akselilla, hän arvioi.

Alexander Stubb Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Puoluejohtaja Alexander Stubbin tueksi julkaistu kannanotto kertoo hermostuneisuudesta kokoomuksen kentällä, arvioi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

– Puolueen tilanne on hankala: maan taloustilanne on heikko, hallituksen suosio on aika lailla pohjalukemissa ja lisäksi puolueen kannatus on laskusuunnassa. Kokoomuksen sisällä on erilaisia sisäisiä jakoja ja tyytymättömyyttä puoluejohtoon, Paloheimo sanoo.

Kokoomuksen sivuilla sunnuntaina julkaistun kirjeen on allekirjoittanut 20 puolue-eliittiin kuuluvaa henkilöä ja siinä toivotaan Stubbille työrauhaa. Kokoomuksella on kesäkuussa puoluekokous, jossa äänestestään puolueen puheenjohtajasta. Kirje on saanut ristiriitaisen vastaanoton.

– Voi kysyä, miksi sitä pitää erikseen vakuuttaa, jos takana on vankka tuki.

Markkinamiehet ja sosiaalisiipi

Heikki Paloheimon mukaan istuvan puheenjohtajan julkisella tukemisella yritetään estää riitainen puoluekokous. Kokoomus on jakautunut ainakin kahdella akselilla, hän arvioi.

– Puolueen sisällä on erilaisia jakoja: konservatiivinen, kansallismielinen puolue on tässä vuosikymmenien mittaan muuttunut eurooppalaiseksi liberaaliksi puolueeksi ja jättänyt koko selustansa auki tällaiselle kansallismieliselle konservativismille, se on yksi hermostuneisuuden paikka.

– Toinen on se, että kokoomuksessa on jako markkinamiehiin ja sosiaalisiipeen ja nyt erityisesti sosiaalisiipi on hyvin hermostunut siitä, kuinka paljon erilaisia leikkauksia vielä hyvinvointipalveluihin tehdään, Paloheimo arvioi.

"Stubb kokee asemansa heikoksi"

Kansanedustaja Kari Tolvasen (kok.) mukaan puheenjohtaja Stubb olisi osallistunut kirjeen valmistelemiseen ja mahdollisesti jopa kerännyt sille allekirjoittajia.

– Se kuulostaa huonolta. Siltä, että Alexander Stubb kokee asemansa vähän heikoksi, Paloheimo sanoo.

Paloheimo ihmettelee, ettei kokoomuksessa luoteta siihen, että hallitusvastuussa olevan puolueen istuva puheenjohtaja valitaan uudelleen puolueen johtoon ja hallitustyöskentely jatkuu tavanomaiseen tapaan.

– Näinhän useimmiten käy. Jutta Urpilaisen häviö SDP:ssä oli aivan poikkeuksellinen tilanne, hän muistuttaa.

Merkittävimmät kilpailijat kieltäytyneet

Stubbin valinta uudelleen kokoomuksen johtoon näyttää emeritusprofessori Heikki Paloheimon mukaan todennäköiseltä.

– Tällä hetkellä ei näytä siltä että Alexander Stubbille olisi tulossa varteenotettavia haastajia puoluokokoukseen, koska varteenotettavimmat haastajat, joilla voisi olla menestystä, ovat ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä, hän arvioi.

Paloheimon mukaan kokoomuksen sisäinen kuohunta ei kuitenkaan vaikuta hallituksen työskentelyyn.

– Kokoomuksessa kuitenkin tiedetään, että hallitustyöskentely on tässä tilanteessa hyvin hankalaa ja on pidättäydyttävä toimista, jotka selvästi edelleen heikentäisivät kokoomuksen kykyä saada omaa viestiä läpi hallituksessa.