1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neuvottelut Egyptairin matkustajakoneen kaapparin kanssa jatkuvat – koneesta nähty poistuvan ihmisiä

Aleksandriasta Kairoon matkalla ollut lento MS181 on laskeutunut Kyprokselle ja siitä on päästetty pois suurin osa matkustajista. Kyproksen presidentin mukaan kyseessä ei ole terroriteko.

Ulkomaat
Kaapattu Egyptairin kone.
Kaapattu Egyptairin kone.Katia Christodoulou / EPA

Lentoyhtiö Egyptairin tänään aamulla kaapatusta matkustajakoneesta on hetki sitten poistunut jopa viisi ihmistä, uutistoimisto Reuters kertoo. Uutistoimisto AP:n mukaan koneesta olisi poistunut lyhyen ajan sisällä yhteensä seitsemän ihmistä.

Aiemmin Egyptair kertoi, että kaappaajan kanssa neuvotellaan, mutta koneessa on yhä kolme matkustajaa, lentäjä, lentoperämies ja kolme koneen miehistön jäsentä. Suurin osa Egyptairin kaapatun matkustajakoneen matkustajista pääsi koneesta pois jo aiemmin.

Kaapattu kone laskeutui Larnakan lentokentälle Kyprokselle tiistaiaamuna pommiepäilyn vuoksi. Lento MS181 oli matkalla Aleksandriasta Kairoon ja sillä oli Egyptin ilmailuviranomaisten mukaan kyydissään 55 matkustajaa ja viisi miehistön jäsentä. Egyptair puolestaan ilmoitti Twitterissä, että kyydissä oli 81 matkustajaa.

Egyptin ulkoministeriö kertoi pian, että kaappaajia on todennäköisesti yksi.

Koneen kyydissä oli ainakin 21 ulkomaan kansalaista. Heidän joukossaan oli ainakin yhdysvaltalaisia, brittejä, hollantilaisia, belgialaisia ja kreikkalaisia. Aleksandrian lentokentän johtajan, Hossni Hassanin mukaan kyydissä oli myös ranskalainen, syyrialainen ja italialainen.

Kaapattu kone on Egyptairin mukaan mallia Airbus 320. Kyproksen yleisradion mukaan Larnakan lentokenttä on tällä hetkellä suljettu.

Kartta, jossa Egypti ka Kypros.
Kaapattu kone oli matkalla Alexandriasta Kairoon, mutta kyproslaisen median mukaan kone olisi laskeutunut Larnakan lentokentälle.Yle Uutisgrafiikka

Ei terrorismia – motiivi henkilökohtainen?

Egyptin ilmailuviranomaisten mukaan kapteeni Omar al-Gammal oli ilmoittanut viranomaisille, että matkustaja pakotti hänet laskeutumaan Larnakaan kertomalla, että hänellä on pommivyö. Egyptin valtiollisen uutistoimiston mukaan kaappaaja on Egyptin kansalainen.

Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades kertoi tiistaina toimittajille, ettei kaappauksella ole mitään tekemistä terrorismin kanssa.

– Teemme kaikkemme sen vuoksi, että kaikki saataisiin turvallisesti pois koneesta ja lopun tälle ennenkuulumattomalle tapahtumalle. Joka tapauksessa tällä ei ole mitään tekemistä terrorismin kanssa, Anastasiades sanoi.

Kaappaaja on kyproslaisen median mukaan pyytänyt paikalle Kyproksella asuvan ex-vaimonsa. Sherif Fathyn mukaan kaappaaja ei vielä ole esittänyt konkreettisia vaatimuksia.

Kaappaajan henkilöllisyydestä on liikkunut vaihtelevaa tietoa. Egyptin valtionmedia nimesi hänet Aleksandrian yliopiston professoriksi, mikä ei tuoreimpien tietojen mukaan pidä paikkaansa. Kyproksen ulkoministeriö kertoi, että kaappaaja on eri henkilö.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi