Kirjastojärjestelmä vaihtoon – muutos tekee verkkokirjastosta näppärämmän

Kymenlaakson Kyyti-kirjastojen kirjastojärjestelmä vaihdetaan uuteen. Muutoksen vuoksi kirjastot ovat huhtikuun alussa kaksi viikkoa kiinni. Uudessa järjestelmässä verkkokirjaston käyttö on näppärämpää.

Kotka
Kirjasto.
Petri Lassheikki / Yle

Kymenlaakson kirjastot ovat maanantaista 4. huhtikuuta lähtien kaksi viikkoa suljettuna. Sulun aikana kirjastojärjestelmä vaihdetaan uuteen.

Vaikutukset näkyvät pääasiassa verkkokirjastossa. Jatkossa aineiston varaaminen on helpompaa ja omia asiakastietoja voi itse muuttaa. Tähän asti esimerkiksi yhteystietoja tai pin-koodin on voinut muuttaa vain kirjastovirkailija.

– Suurin hyöty asiakkaillekin on se, että järjestelmä on jatkossa kirjastojen käsissä. Pystymme aivan toisella tavalla vaikuttamaan sen kehittämiseen kuin mitä tähän nykyiseen kaupalliseen järjestelmään on pystytty, kertoo Kotkan kirjastotoimenjohtaja Katariina Kupiainen.

Kirjastojen toiveissa on, että pian myös sakkojen ja varausmaksujen verkkomaksaminen olisi mahdollista.

– Jossakin vaiheessa tulee mahdolliseksi, että asiakas voi verkkopankissa maksaa omat maksunsa suoraan kirjastojärjestelmästä, Kupiainen sanoo.

Kyyti-kirjastojen verkkokirjastoissa tilastoidaan noin miljoona käyntiä vuosittain. Esimerkiksi Kotkassa verkkokirjastossa käyntejä oli viime vuonna 300 000.

Sulun aikana Kyyti-kirjastoista lainatut lainat eivät eräänny. Kaikelle ennen sulkua lainattavalle aineistolle tulee eräpäiväksi 2. toukokuuta.

Lehtisalit pidetään kuitenkin avoinna Kotkan pääkirjastossa ja Haminan kirjastossa.

Kotkan pääkirjastossa on meneillään myös kaunokirjallisuuden hyllyjen vaihto, joka kestää huhtikuun loppupuolelle saakka. Osa kaunokirjallisuudesta on pakattuna laatikoihin eikä siten ole saatavissa.