Ovatko rankka treenaaminen ja tiukka ruokavalio vaikuttaneet terveyteesi?

Suositut urheilulajit, esimerkiksi fitness ja crossfit, näkyvät lääkärin vastaanotolla. Miten urheilu on vaikuttanut terveyteesi?

urheilu
Kahvakuulia kuntosalilla.
Matti Myller / Yle

Lahtelainen entinen fitnessurheilija kertoi Ylelle tarinansa siitä, miten rankka treenaaminen ja kurinalainen ruokavalio sekoittivat hormonitoiminnan ja jäädyttivät perhehaaveet vuosiksi. Lääkäreiden mukaan oli todennäköistä, että hormonitoiminnan häiriöiden taustalla oli fitnessharjoittelu.

Toistaiseksi esimerkiksi fitnesslajien terveellisyydestä ei ole Suomessa tai maailmalla tarkkaa tutkimustietoa. Suomessa on kuitenkin parhaillaan tekeillä tutkimus fitnessin terveysvaikutuksista lajissa kilpaileville naisille.

Suomen Fitnessurheilu ry:n lääkäri Vilho Ahola mukaan fitnessin lisäksi monet muutkin trendikkäät urheilulajit näkyvät lääkärin vastaanotolla. Eniten hänen vastaanotolleen hakeutuu fitnessurheilijoiden lisäksi crossfitiä, maratonia tai triathlonia harrastavia ihmisiä.

Vilhon mukaan erilaisista terveysongelmista kärsiviä harrastajia yhdistää äärimmäisen kova treenaaminen. Vaikka urheilu ei olisi ammatti vaan harrastus, lajiin satsataan täysillä. Aina esimerkiksi tasapainoa levon, harjoittelun ja syömisen välille ei tahdo löytyä.

Ovatko rankka treenaaminen ja tiukka ruokavalio vaikuttaneet sinun terveyteesi? Miten? Löytyikö ongelmiin ratkaisua? Mikä on lajisi?

Puhutaanko kovan treenaamisen mahdollisista haitoista riittävästi?

Entä millaisia myönteisiä vaikutuksia urheilulla on ollut terveyteesi?