"Pitää tähdätä tähtiin ja laskeutua kuuhun" – Suomalaiset startup-yritykset pyrkivät ulkomaille

Viime vuosina suomalaiset sovellukset ovat luoneet menestystarinoita pelialalla. Olisiko seuraava resepti globaaliin liiketoimintaan korusuunnittelua mullistava sovellus? Tai mobiiliapplikaatio, joka vie rakennusalaa digitaaliseen maailmaan?

urheilu
Suomessa rakennusteollisuuden laadunhallinta on Matti Huuskon mielestä maailmanluokkaa.
Suomessa rakennusteollisuuden laadunhallinta on Matti Huuskon mielestä maailmanluokkaa. Ronnie Holmberg / Yle

Viime vuonna pääomasijoituksia sai yli 400 yritystä ympäri Suomea. Niistä noin 60 prosenttia oli uusimaalaisia arvioi Suomen pääomasijoitusyhdistyksen operatiivinen päällikkö Jonne Kuittinen.

Kolme vuotta sitten pääkaupunkiseudulla perustettu Congrid Oy on kuitenkin niittänyt menestystä ilman taustatukijoita.

– Me ollaan luotu tämä kokonaisuus täysin ilman ulkopuolista rahoitusta, kertoo kehityspäällikkö Matti Huusko.

Congrid Oy:n kehittämä rakentamisen laadun valvontaa tehostavaa mobiiliapplikaatiota käytetään tällä hetkellä yli 300 työmaalla Suomessa. Pilottihankkeita on myös Venäjällä ja yhteydenottoja on tullut myös Norjasta.

Sovellus on kehitetty tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Sovellus nopeuttaa rakennusmestarin työtä työmailla ja tarjoaa helpotusta, kun aika ei tahdo riittää työnlaadun ja työntekijöiden valvontaan.

– Aikaisemmin on paperille kirjattu, minkälaisia puutteita ja naarmuja on löytynyt. Nyt pystytään tekemään tämä mobiilisti ja ohjaamaan tiedot suoraan eteenpäin meidän työntekijoille, jotka sitten korjaavat näitä puutteita, sanoo NCC Buildingin laatuinsinööri Sari Paukku.

Mobiiliapplikaatio nopeuttaa työtahtia kertoo laatuinsinööri Sari Paukku.
Mobiiliapplikaatio nopeuttaa työtahtia, kertoo laatuinsinööri Sari Paukku.Ronnie Holmberg / Yle

Tähtäimenä ulkomaan markkinat

Tänä vuonna kuusi henkilöä työllistävä Congrid Oy tavoittelee puolen miljoonan euron liikevaihtoa. Tarkoituksena on luoda vankka pohja kotimaassa, ennen pyrkimistä Pohjoismaiden ja sitten muun Euroopan markkinoille.

Me ollaan luotu tämä kokonaisuus täysin ilman ulkopuolista rahoitusta

Matti Huusko, kehityspäällikkö, Congrid Oy

Huuskon mielestä yrityksellä on hyvät edellytykset pärjätä ulkomailla, koska Suomessa rakennusteollisuuden laadunhallinta on maailman kärkiluokkaa.

– Koska meidän tuote on rakennettu tämän laatutason pohjalta, niin me uskomme että se kantaa hedelmää myös ulkomailla.

Korubisnestä mullistava sovellus

Rakennuksesta, joka aikoinaan oli Suomen isoin navetta, kuuluu metallin hiontaa, kun kaulariipusta valmistetaan perinteisin menetelmin.

Suomalaisen startup-yrityksen kehittämä mobiiliapplikaatio on kuitenkin tuonut korusuunnitteluun uuden ulottuvuuden.

Jevelon kultaseppämestari Kristian Saarikorpi kertoo, että ensimmäistä kertaa maailmassa loppukäyttäjä voi yhtä nappia painamalla itse suunnitella korun.

– Ja vielä semmoisen korun, joka on merkityksellinen ja uniikki yhdistämällä omia valokuvia sieltä applikaatiosta löytyviin koruaihioihin, Saarikorpi selventää.

Kultaseppämestarit Kristian Saarikorpi ja Henri Ruut tarkastavat työnsä laadun.
Kultaseppämestarit Kristian Saarikorpi ja Henri Ruut tarkastavat työnsä laadun.Ronnie Holmberg / Yle

Yritys on tuonut modernin teknologian korubisnekseen. Kun asiakas on tyytyväinen suunnittemaansa koruun, hän lähettää siitä kolmiuloitteisen mallin Jevelolle.

Kultaseppämestari avaa tiedoston tietokoneella ja tarkistaa, että koru pystytään tuottamaan. Kun kaikki on kunnossa, malli lähetetään 3D-printterille.

Jos koru tehdään teräksestä, se printataan suoraan teräkseen. Kulta- tai hopeakoru printataan ensin vahaan ja lähetetään sen jälkeen valuun. Vaha upotetaan kipsiin ja sulatetaan sitten pois. Tilalle valetaan jalometallia.

Teknisen prosessin jälkeen koru tulee kultaseppämestarille, joka käsityönä viimeistelee työn. Tällä hetkellä tuotantokapasiteetti on noin 25–150 korua päivässä.

Startup-yrityksiin sijoitettiin ennätysmäärä

Viime vuonna suomalaisiin alkuvaiheen yrityksiin sijoitettiin yhteensä 250 miljoonaa euroa. Enkelisijoittajat eli yksityiset varakkaat henkilöt tukivat 271 yritystä.

Myös Jevelon taustalta löytyy kaksi bisnesenkeliä. Tuotantoketjua on kehitetty kaksi vuotta ja viime syksynä palvelu lanseerattiin nykyisessä muodossaan. Rekisteröityjä käyttäjiä on tähän mennessä yli 30 000.

Tilaaja saa itse suunnitella korunsa.
Tilaaja saa itse suunnitella korunsa.Ronnie Holmberg / Yle

Fiskarsissa sijaitseva verstas toimii enemmänkin prototyyppinä tulevalle tuotantokoneistolle, kertoo kultaseppämestari Saarikorpi.

– Me tutkitaan miten se tuotanto pitää tehdä ja minkälaisia koneita tarvitaan.

Kun on hankittu tarpeeksi tietoa tuotantokapasiteetista, on kehityskaaren seuraavan askeleen aika.

– En usko, että ollaan hirveän kaukana siitä, että me joudutaan USA:n mantereelle tekemään tuotantopiste, toteaa Saarikorpi.

Jevelon tavoitteena on kerätä lisää pääomaa markkinointiin tämän vuoden aikana. Päätähtäin on asetettu Yhdysvaltain markkinoille.

– Jos puhutaan varsinaisesti Amerikan valloittamisesta, niin ei välttämättä edes se 300 000–400 000 euroa riitä, sanoo Jevelon toimitusjohtaja Henri Nyström.

Vaikuttajamarkkinointi avuksi

Yle Uutiset kertoi helmikuussa että vain alle viisi prosenttia sovelluksista tuottaa kehittäjälleen rahaa. Digitaalista mediaa seuraava Virpi Martikainen Digital Media Finlandista tunnistaa ongelmaksi sen, että usein markkinointiin ei panosteta tarpeeksi.

Henri Nyström, toimitusjohtaja, Jevelo Oy
Toimitusjohtaja Henri Nyströmin mukaan Jevelo on tuonut selfie-kulttuurin korusuunnitteluun.Ronnie Holmberg / Yle

Jevelo on valinnut yhteistyökumppanikseen maailman suurimman blogialustan, jonka toivotaan tuovan näkyvyyttä yritykselle rapakon takana. Nyströmin mukaan on tärkeätä rakentaa vahva brändi ja saada sen ympärille paljon seuraajia.

– Teknologian ja toimintatavan pystyy aina kopioimaan, mutta sen porukan sun ympärillä, sitä ei sillä tavalla pysty monistamaan kukaan muu.

Tärkeintä Nyströmin mukaan on kuitenkin se, että löytyy intohimoa tekemiseen.

– Pitää tähdätä tähtiin ja laskeutua kuuhun.