Kriisipuhelin ei kiinnostanut – kirkkopalon surutyötä tehdään somessa ja raunioilla

Kirkkopalon aiheuttamia tunteita on Ylivieskassa purettu sosiaalisessa mediassa ja kirkon raunioilla. Eniten tarvetta on ollut henkilökohtaiselle kohtaamiselle. Seurakunnan työntekijöitä ovat työllistäneet kohtaamiset raunioilla, kirkkokahveilla ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Kriisipuhelin ei ole surunpurkamiskanavana kiinnostanut.

Kotimaa
Ihmisiä messussa Ylivieskan palaneen kirkon raunioilla lauantaina 26.3.2016.
Ihmisiä messussa Ylivieskan palaneen kirkon raunioilla lauantaina 26.3.2016.Ismo Vähäsarja / Yle

Kirkkoherra Timo Määttä ehti itsekin kirkon palopaikalle lauantaina, kun kirkko oli ilmiliekeissä. Jo silloin kävi selväksi, että ihmiset hakivat lohtua suruun toisistaan. Kirkkoherraa ja seurakunnan työntekijöitä nykäistiin hihasta raunioilla useamman kerran sinä iltana ja seuraavinakin päivinä.

– Ei niissä kohtaamisissa paljon sanoja tarvittu, halattiin vain ja itkettiin, kuvailee kirkkoherra Määttä viime päivien työtään.

Ylivieskalaiset ovat tehneet surutyötä palon raunioiden lisäksi somessa. Ylivieska foorumin sekä seurakunnan Facebook-ryhmissä on jaettu muistoja, kirkkokuvia ja tuntemuksia.

Ei niissä kohtaamisissa paljon sanoja tarvittu, halattiin vain ja itkettiin.

Kirkkoherra Timo Määttä

Seurakunnan sunnuntaina avaama kriisipuhelin ei ole soittajia houkutellut. Sinne on tullut vain muutamia puheluita, kertoo kirkkoherra.

– Henkilökohtaiset kohtaamiset ja vertaistuki on selvästi koettu tärkeämpänä. Raunioilla on jaettu epäuskon ja järkytyksen tunteita, mutta myös valettu uskoa tulevaan.

Kirkkoherra on saanut kannustusviestejä ja muita yhteydenottoja runsaasti puhelimitse, tekstiviesteillä ja sähköpostilla.

– Läheskään kaikkiin en ole pystynyt vastaamaan, mutta kiitollinen olen.

"Toinen koti paloi"

Ylivieskan yli 200-vuotiaan puukirkon tuhoutuminen on ollut toiselle kotikirkon menetys, toiselle taas kauniin rakennuksen tai rippi- ja vihkikirkon tuhoutuminen.

– Joku totesikin, että toinen koti paloi. Siihen kirkkoon liittyy monella henkilökohtaisesti läheisiä juhlia: hautajaisia, häitä ja rippijuhlia tai jumalanpalveluksia.

Kirkkovaltuusto keskustelee jo keskiviikkona uuden kirkon rakentamisesta. Vaikka rakentamispäätös on vielä hamassa tulevaisuudessa, olisi se päätös henkisesti kaikille tärkeä, uskoo kirkkoherra.

Myös seurakunnan työntekijöihin voi ottaa yhteyttä, jos tarvitsee keskusteluapua.