Suuri sauvavertailu kerran vuodessa? Puolueeton testitieto halutaan hiihtäjien tietoon

Sauvavalmistajat ovat olleet kiinnostuneita Jyväskylän yliopiston kehittämästä laitteesta, jolla testataan suksisauvojen työntövoimaa. Nyt laitteen kehittäjät haluaisivat samat tiedot tavallisten hiihtäjien tueksi.

Kotimaa
Jyväskylän yliopiston Vuokatin yksikön välinetestausvastaava Teemu Lemmettylä tutkii sauvanmittaustestissä katkennutta sauvaa.
Julia Sieppi / Yle

A-studio testautti viime viikolla 12 kuntohiihtäjille tarkoitettua suksisauvaa. Sauvat joutuivat koville sekä Jyväskylän yliopiston työntövoimaa mittaavassa laitteessa sekä VTT:n materiaalitutkimuksissa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että samanhintaistenkin sauvojen ominaisuudet vaihtelevat selvästi: toiset sauvat kestävät voimakkaita työntöjä selvästi paremmin kuin toiset. Käytännössä asiakas on sauvakaupoilla siis eriväristen putkien ja lupausten viidakossa, eikä ostopäätöksen tekeminen välttämättä ole helppoa.

Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa testisauvat viritteli laitteeseen yliopiston välinetestausvastaava Teemu Lemmettylä. Hän piti laajaa testausta erittäin tarpeellisena, sillä tällä hetkellä hiihtäjä on sauvaostoksilla pitkälti valmistajan lupausten varassa. Hänen mielestään julkisuuteen pitäisi saada myös jatkossa puolueettoman tahon tutkimaa tietoa.

– Yksi selkeä luku, minkä perusteella asiakas pystyisi tekemään ostopäätöksen. Luvun perusteella voitaisiin selkeästi luokitella tietyt minimitasot erilaisille hiihtäjille: kuntohiihtäjille tietty lukema ja kilpahiihtäjille omansa, Lemmettylä kiteyttää.

suksisauvan rasituskone
Voimanvälitystesti kertoo käytännössä sen, kuinka paljon hiihtäjä voi käyttää voimaa ennen kuin sauva taipuuJulia Sieppi / Yle

Laaja testi kerran vuodessa

Jyväskylän yliopiston kehittämä sauvatesti on kaupallistettu jo muutama vuosi sitten. Palvelua ovat ostaneet lähinnä sauvavalmistajat. Nyt kehittäjät toivovat, että myös muut tahot kiinnostuisivat palvelusta.

– Yksinkertaisimmillaan vaikkapa jokin hiihtolehti voisi järjestää testin kerran vuodessa ja siihen otettaisiin kaikki Suomessa saatavilla olevat sauvat. Näin sekä urheiluliikkeet, että niiden asiakkaat saisivat tiedon, ideoi Lemmettylä.

Yksi selkeä luku, minkä perusteella asiakas pystyisi tekemään ostopäätöksen.

Teemu Lemmettylä

– Tai miksei Hiihtoliittokin tai vastaava taho. Sekin mahdollisuus on, että sauvavalmistajien kanssa sovittaisiin yhteisesti, että kaikki teettävät testin.

Työntövoima on yksi olennainen mittari sauvojen vertailussa, mutta koko totuutta se ei kerro. Sauvojen paremmuusjärjestykseen laittaminen riippuu monesta asiasta. Lemmettylän mukaan voimanvälitys on kuitenkin helposti ymmärrettävä ja helposti mitattavissa oleva ominaisuus.

Loppupeleissä paljon on kyse myös henkilökohtaisista mieltymyksistä.

– Niin kuin peruna, toiset tykkää puikulasta ja toiset jostain muusta. Lukeman perusteella asiakas voi päättää, että haluaako tosi jäykät sauvat vai sellaiset, jotka antavat vähän periksi. Valinta olisi selkeämpi.