1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Applen ja FBI:n kädenvääntö vasta alkua – "Takana isompi peli kuin on julkisuuteen kerrottu"

Digitaalisesta salauksesta on odotettavissa vielä tiukkoja oikeuskamppailuja, vaikka teknologiayhtiö Applen tapauksessa oikeustaistelu peruuntui. Applen maine kolhiutui, kun FBI mursi yhtiön pomminvarmana pidetyn salauksen.

Ulkomaat
Petteri Järvinen.
Petteri Järvinen. Yle

Teknologiajätti Apple vältti hankalan oikeusjutun, kun Yhdysvaltain poliisi onnistui murtamaan Kaliforniassa terrori-iskun tehneen hyökkääjän salauksen tämän iPhone-puhelimesta.

Yhtiön puhelimien maineelle tapaus on kolaus.

– Applen markkinointiosastolla varmaan ollaan nyt hyvin nyreissään. Siellä on pitkään toitotettu, että heillä on pomminvarma salaus, ja sitten kuitenkin tällainen ulkopuolinen yhtiö pystyy sen ilmeisen helpostikin murtamaan, tietotekniikka-asiantuntija ja tietokirjailija Petteri Järvinen sanoo.

Syed Farook ja hänen vaimonsa surmasivat joulukuussa 14 ihmistä San Bernardinon kaupungissa Kaliforniassa.

FBI mursi Farookin puhelimen salauksen mediatietojen mukaan israelilaisen tietotekniikkayrityksen avulla.

Apple vältti oikeustaiston

Pitkällinen oikeusjuttu olisi ollut yhtiölle taakka, varsinkin kun Yhdysvalloissa merkittävän suuri osa kansalaismielipiteestä katsoi, että Applen pitäisi avata puhelimensa suojaus.

Tässä on ehkä haettu julkiselta mielipiteeltä tukea sille, että salausohjelmien käyttöä voitaisiin jatkossa rajoittaa.

Petteri Järvinen

– Tämä oli Applelle tilanne, jossa ei voi kuin hävitä, ja nyt hävisi markkinointiosasto, Järvinen sanoo.

Odotettu eeppinen oikeustaistelu digitaalisen yksityisyydensuojan ja turvallisuustarpeiden rajanvedosta jäi siis vielä näkemättä. Todennäköistä on, että vastaavia oikeuskamppailuja on tulossa lisää.

Taustalla suurempi peli

Liittovaltion poliisilla FBI:llä ja Yhdysvaltain oikeusministeriöllä saattoi olla jonkinlainen ketunhäntä kainalossa, kun he lähtivät oikeusteitse vaatimaan Applelta ohjelmaa salauksen murtamiseen.

Voimakkaita tunteita herättävänä San Bernardinon hyökkäys oli omiaan nostattamaan vaatimuksia salauksen murtamisesta.

– Luulen, että tässä on takana paljon isompi peli kuin julkisuuteen on haluttu kertoa. Tässä on ehkä haettu julkiselta mielipiteeltä tukea sille, että salausohjelmien käyttöä voitaisiin jatkossa rajoittaa, Petteri Järvinen pohtii.

Apple, muut teknologiayhtiöt ja kansalaisoikeusjärjestöt pelkäsivät, että viranomaiset hakivat asiassa ennakkotapausta.

– Tämä on kuuma peruna. Tästä tullaan varmasti vielä monta kertaa vääntämään kättä kaikissa länsimaissa, Järvinen sanoo.

Euroopassakin on puhuttu siitä, käyttivätkö Pariisin tai Brysselin terroristit salausta ja pitäisikö viranomaisille antaa jonkinlainen takaportti tai yleisavain, jolla salaukset voidaan murtaa.

Lue seuraavaksi