1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisten ostosmatkailu on ehkä saavuttanut pohjan – nopeaa nousua tuskin kuitenkaan tulossa

Venäläisten ostosten lasku Kaakkois-Suomessa näyttää pysähtyneen. Ostosmatkailun uusi nousu riippuu kuitenkin Venäjän talouden kasvusta. Halukkuutta tulla Suomeen ostoksilla itärajan takana on edelleen.

talous
venäläinen turistibussi
Yle

Venäläisten Suomen ostosmatkailun kolme vuotta jatkunut alamäki on ollut synkkää katsottavaa. Vuoden 2012 joulukuun huipusta on tultu noin puolet alaspäin lähes kaikilla mittareilla.

– Matkat Kaakkois-Suomen raja-asemien kautta ovat tippuneet 40 prosenttia, yöpymiset majoitusliikkeissä ovat vähentyneet 52 prosenttia ja tax free myynti on vähentynyt yli 60 prosenttia, venäläistä ostosmatkailua seuraavan TAK Oy:n toimitusjohtaja Pasi Nurkka kertoo.

Tilanteessa on kuitenkin näkyvissä tiettyä tasaantumista.

– Meillä on tullut sellainen vaikutelma, että nyt on ehkä saavutettu pohjakosketus. Alkuvuoden lukujen perusteella näyttää, että selkeää laskua vuoden takaiseen ei enää ole. Uskomme, että tänä vuonna mennään viime vuoden tasolla, Nurkka sanoo.

Varsinaista kasvua TAK odottaa kuitenkin vasta ensi vuoden puolella.

Nyt on ehkä saavutettu pohjakosketus.

Matkat vähentyneet ja lyhentyneet

Venäläisten ostosmatkailu Suomeen on myös muuttanut muotoaan. Matkat ovat vähentyneet ja lyhentyneet.

– Aikaisemmin varsin monet venäläismatkailijat kävivät matkallaan Etelä-Karjalassa sekä Lappeenrannassa että Imatralla. Nykyään käydään yleensä vain jommassa kummassa kaupungissa, Pasi Nurkka kertoo.

Ostoksista ovat myös lähes karsiutuneet kalliimmat tavarat kuten elektroniikka ja kosmetiikka.

– Nyt tehdään etupäässä vain välttämättömyysostoksia eli pääsääntöisesti elintarvikkeita. Ylellisyyshyödykkeiden ostaminen on selkeästi vähentynyt.

Valtion virkamiehet vähentäneet matkojaan

Erikoisena piirteenä venäläisen ostosturismin kehityksessä on myös se, että korkeamman tuloluokan ostosmatkailijoiden määrä on vähentynyt suhteessa enemmän kuin alempien tuloluokkien ostosmatkailijat.

– Toimihenkilöiden ja johtavassa asemassa olevien matkustaminen on suhteessa vähentynyt enemmän kuin monilla muilla ammattiryhmillä.

Pasi Nurkka liittää ilmiön Venäjän uusiin säännöksiin, jotka kieltävät valtionhallinnon ja valtionyhtiöiden tiettyjen ryhmien ulkomaanmatkat tiettyihin maihin.

Ostohalukkuutta on edelleen

Pasi Nurkan mukaan edellytykset ostomatkailun uudelle nousulle ovat yhä olemassa. Venäläiset haluavat edelleen tulla ostoksille Suomeen.

– Selkeästi tarve ja halu tulla Suomeen sekä luottamus suomalaisiin tuotteisiin on edelleen olemassa.

Venäläisen ostosmatkailun lähtö kasvuun riippuukin Venäjän talouden kehityksestä. Venäläiset ostosmatkailijat palaavat, kun Venäjän talous lähtee kasvuun ja rupla vahvistuu.

Useimpien talousennusteiden mukaan Venäjällä ei ole odotettavissa ainakaan nopeaa kasvua lähivuosina.

Lue seuraavaksi