1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkamuistot

Matkamuistot eivät ole unohdettua krääsää: "Asiakkaita käy jopa päivittäin"

Postikortit, sormustimet ja pinssit ovat saaneet rinnalleen tuoreita kilpailijoita matkamuistokaupassa. Perinteet näkyvät silti vahvasti. Uudenkin tuotteen halutaan kuvastavan jotain kaupungille ominaista.

matkamuistot
pitsisiä matkamuistoja
Joona Haarala / Yle

Osa pitää matkamuistoja turhanpäiväisenä krääsänä. Toisille ne ovat tärkeitä muistoja kotikaupungista tai matkailukohteesta. Sekä Porissa että Raumalla matkamuistoja myydään lähes päivittäin.

– Turisteja käy ympäri vuoden. Jos kauppa ei käy päivittäin, niin ainakin viikoittain, kertoo museovirkailija Satu-Miia Rajamäki Rauman museokauppa Kistupuadista.

Rauman perinteisiin vahvasti liittyvä pitsi pitää pintansa myös matkamuistokaupassa. Pitsiliina on kuitenkin saanut uuden muodon.

– Sitä ei välttämättä haluta pistää pöydälle. Siksi meillä myydään esimerkiksi pieniä kehyksissä olevia liinoja seinälle ripustettavaksi. Ulkomaalaiset ostavat eniten pitsistä nyplättyjä kirjanmerkkejä, korvakoruja tai avaimenperiä, jotka ovat muodostuneet jo vakiohiteiksi.

Rumpalipojasta porilaiseen muijaan

Porissa Rumpalipoika-patsaita on myyty jo vuosikausien ajan. Ne ovat edelleen hyvin kysyttyjä. Asiakkaita kiinnostavat myös karhuaiheiset tuotteet, sillä onhan karhu kaupungin hyvin näkyvä tunnus. Perinteet näkyvät Porin Seudun Matkailu Oy:n valikoimassa vahvasti. Viime aikoina uutuustuotteet on kuitenkin viety käsistä.

– Esimerkiksi mustat Ihana porilainen muija -pipot on jo myyty loppuun. Keväisen vihreinä niitä vielä löytyy. Myös Pori-aiheinen aikuisten värityskirja on ollut todella suosittu, kertoo markkinointisihteeri Armi Mäkinen.

Porin matkamuistoja myydään ulkomaille erityisesti kesän tapahtumaviikkojen aikana. Mäkisen mukaan asiakkaita käy silti lähes päivittäin. Moni tuotteista pysyy kotiseudulla, sillä niitä ostetaan paljon lahjoiksi esimerkiksi ystäville. Katukuvassa näkyykin varmasti useita ihania porilaisia muijia.

Lue seuraavaksi