Kamerat ovat vähentäneet kirkkopaloja – apua saatu myös ilkivaltatilanteissa

Tulipalot kirkoissa olivat yleisiä 80-luvulle saakka. Kun kameravalvonta yleistyi, kirkkopalot vähenivät.

Kotimaa
Valvontakamera.
Lohtajan kirkon valvontakamera.Kalle Niskala / Yle

Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkala arvioi, että Suomen kirkot ovat varautuneet hyvin erilaisiin uhkiin.

– Lähes kaikkiin arvokkaisiin kirkkoihin on asennettu jonkinlainen valvontajärjestelmä. Suomessa kirkkopalot ovat olleet aika yleisiä 80-luvun puoliväliin saakka. Sen jälkeen kirkkopaloja on ollut vain neljä, Ylivieska mukaan lukien. Tästä laittaisin suuren ansion sille, että turvajärjestelmät ovat yleistyneet, Pihkala sanoo.

Pihkalan mukaan vakuutusyhtiöt ovat edellyttäneet kirkoilta kameravalvonnan järjestämistä, minkä vuoksi lähes kaikissa kirkoissa on nykyään kamerat. Kameravalvonnalla on ennaltaehkäisevä vaikutus, kuten myös valaistuksella. Kirkon pihalle voi asentaa esimerkiksi liiketunnistimilla toimivan valaistuksen, joka hätistelee asiattomuuksien tekijöitä.

Keski-Pohjanmaalla kameravalvontaan turvaudutaan esimerkiksi Kannuksessa ja Kaustisella, missä käytössä on myös kiertävä vartiointi. Sen sijaan Halsuan pieni seurakunta ei ole hankkinut kirkkoon valvontakameroita.

Kannuksen seurakunnan seurakuntamestari Esko Pihlajakangas sanoo, että kameravalvonnalle on ollut todellista tarvetta: pikkurosvoja on niiden avulla saatu kiinni.

Kuivaputkijärjestelmä on yleinen

Ylivieskan kirkossa oli varauduttu tulipaloihin kuivaputkijärjestelmällä. Se on Antti Pihkalan mukaan hyvin tavanomainen järjestelmä kirkossa.

Kuivaputkijärjestelmä toimii palokunnan saapuessa paikalle niin, että palokunta liittää järjestelmään omat putkensa, joiden kautta vesi saadaan sammuttamaan paloa. Ylivieskan tapauksessa kirkon palo oli kuitenkin edennyt jo niin pitkälle, ettei putkia enää voinut liittää järjestelmään.

Samanlaisia kuivaputkijärjestelmiä on Keski-Pohjanmaalla muissakin kirkoissa, esimerkiksi Kannuksessa, Kaustisella ja Ullavassa.

Esimerkki äärimmäisestä varautumisesta pahimpaan on Porvoon tuomiokirkko, joka kärsi tuhopoltossa pahoja vaurioita. Korjaustöiden yhteydessä kirkkoon hankittiin kaikki mahdollinen turvatekniikka, jolla on pyritty eroon niin sisä- kuin ulkopuolelta tulevista uhista. Esimerkiksi kirkon katolla on mahdollisuus vesivaleluun ja liekki-ilmaisin, joka tunnistaa ulkopuolella olevan liekin.