1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kartanot

Länsi-Vantaalle kotieläinpiha ja kesäkahvila – kartanovanhus muuttuu "kansalaistoiminnan koelaboratorioksi"

Katrinebergin kartanomiljööseen tulee kotieläinpiha, viljelypalstoja ja kesäkahvila. Tarkoitus on koota saman katon alle yhdistyksiä, yrittäjiä ja yksittäisiä kuntalaisia.

kartanot
Katrinebergin kartano sijaitsee aivan Katriinan sairaalan vieressä. Kartano on rakennettu vuoden 1800 tietämillä.
Katrinebergin kartano sijaitsee aivan Katriinan sairaalan vieressä. Kartano on rakennettu vuoden 1800 tietämillä.Vesa Marttinen / Yle

Vantaan Seutulassa, keskellä Vantaanjokilaakson maaseutumaisemaa lepää unohdettu helmi, noin kaksisataa vuotta vanha empiretyylinen Katrinebergin kartano.

Kartanon pitkä ja monivaiheinen historia saa tänä keväänä uuden käänteen, kun kartano otetaan kuntalaisten ja järjestöjen käyttöön. Kartanoon ja sen ympäristöön avataan muun muassa asukastila, kesäkahvila, kotieläinpiha sekä viljelypalstoja.

– Tästä tulee kansalaistoiminnan koelaboratorio. Tämä on uudentyyppistä tämän päivän kansalaistoimintaa. Kaupunki mahdollistaa tilat, jotka ovat avoinna sekä yksityisille ihmisille että yrityksille ja yhdistyksille, sanoo Vantaan kuntalaispalveluiden johtaja Iiris Lehtonen.

Huonekaluja kerätään lahjoituksina

Katrinebergin kartanoon on vajaan kuukauden ajan kerätty Facebookin kautta (siirryt toiseen palveluun) lahjoituksina huonekaluja, tekstiilejä, astioita ja taidetta. Kartanon pehtoorina toimivan Seija Kiilusen mukaan lahjoituksia on tullut jo reippaanlaisesti.

– Yksityisiltä on saatu jo yli tusina lahjoitusta, muun muassa upea tamminen pöytä. Kestävän kehityksen idean mukaisesti tänne kierrätetään tavaraa myös Vantaan kaupungin sisäisistä organisaatioista ja kouluista.

Kotieläinpiha Glimsin mallin mukaan

Kartanon pihapiiriin on tulossa myös kotieläinpiha. Hämeen ELY-keskus ja Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry ovat myöntäneet kotieläinpihan aloittamiseen rahoitusta noin 45 000 euroa.

Kotieläinpihan ylläpitäjäksi tulee Vantaan 4H-Yhdistys. Iiris Lehtosen mukaan siitä tulee samankaltainen kuin Espoon Glimsin talomuseon yhteydessä toimivasta kotieläinpihasta.

– Ei varmaankaan mitään massiivista, mutta aloitetaan kaneista ja kanoista ja katsotaan mihin se muotoutuu. Kartanon pihasuunnitelma valmistuu huhtikuun alussa ja siinä määritellään tarkemmin paikat ja muut puitteet.

_Kartanon ovet aukeavat virallisesti 1.6. Kaikille avoimet kevättalkoot järjestetään Vantaa-päivänä 15.5. _

Lue seuraavaksi