Hyppää sisältöön

Suomessa tehty satoja havaintoja harvinaisista tulipalloista – ainakin yksi meteoriitti pudonnut Maahan

Ursan mukaan Suomessa on tehty pääsiäisen aikana satoja havaintoja tulipalloista. Kirkas tulipallo on yleensä melko harvinainen näky.

Meteorin syöksyminen Mikkelin Otavan kaupunginosaan tallentui kameralle. Tulipallo loistaa yhtä kirkkaasti tai kirkkaammin kuin Venus-planeetta. Kuva: Aki Taavitsainen / Mikkelin Ursa

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa on saanut pääsiäisen aikana satoja havaintoja kirkkaista tulipalloista Suomen yötaivaalla. Etelä- ja Keski-Suomessa näkyi sunnuntai-iltana erityisen kirkas tulipallo, josta putosi Suomeen pieni meteoriitti.

– Tulipallo on ollut hyvin näyttävä. Alustavien tietokonemallinnusten mukaan siitä näyttää päätyneen maahan noin 200 gramman kokoinen meteoriitti, kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Meteoriitti on Ursan mukaan pudonnut Kouvolan seudulle, Kuusankoskelta noin 20 kilometriä luoteeseen. Sen rata on pystytty laskemaan ihmisten lähettämien kuvien perusteella.

Yli 300 havaintoa Virosta

Liljeströmin mukaan tulipalloja on nähty Suomessa pääsiäisen aikana poikkeuksellisen paljon.

Maanantaina tehtiin yli 300 havaintoa tulipallosta, joka paloi Suomen ja Ruotsin meteorikameroiden perusteella suurilta osin loppuun Viron yllä. Mahdolliset meteoriitit ovat päätyneet Itämereen Saarenmaan ja Viron rannikon väliin, lähelle Latvian rajaa.

Vain viikko sitten Yle uutisoi nyrkin kokoisesta meteoriitista, joka putosi Mikkeliin.

Kirkkaat tulipallot ovat yleensä melko harvinainen näky.

– Se, että pääsiäisenä niitä on ollut enemmän, näyttää olevan sattumaa. Tulipallot eivät ole peräisin samasta kappaleesta tai emoasteroidista.

Tulipallot ovat paljon kirkkaampia kuin tavalliset tähdenlennot. Kirkkaiden tulipallojen liike on nopea ja voi kestää muutamia sekunteja, kun tähdenlento kestää tyypillisesti alle sekunnin.

Meteoriitti vaikea tunnistaa

Liljeström ei usko, että Kouvolan tienoille pudonnutta meteoriittia löytyy maastosta.

– Se ei ehkä ole edes yhtenä kappaleena. Suomalainen maasto on haastavaa, eikä sieltä ole löytynyt meteoriitteja pitkin pitkiin aikoihin.

Tulipallot eivät ole peräisin samasta kappaleesta tai emoasteroidista.

Anne Liljeström

200 gramman painoinen meteoriitti voisi rikkoa ikkunan tai tehdä autoon lommon, mutta sitä ei pidetä vaarallisena. Meteoriittia ei pysty tunnistamaan, ellei ole perehtynyt asiaan.

– Ne ovat pinnaltaan pyöreähköjä ja näyttävät vähän sulaneilta. Niissä on tumma kuori pinnalla, koska ne ovat sulaneet ja mustuneet ilmalentonsa aikana. Osa niistä on magneettisia.

Maastosta löytyvät poikkeuksellisen näköiset, alle kahden kilon painoiset kivet voi lähettää geologian tutkimuskeskukseen maksutta.

.
.