1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hovioikeus tuomitsi nuoren naisen kuristaneen miehen yli 10 vuoden vankeustuomioon

Käräjäoikeus oli hylännyt syytteen taposta, mutta Helsingin hovioikeus selvitti tapahtumat perusteellisemmin. Nuorta naista käsin ja kengännauhalla kuristanut mies vangittiin heti.

Helsingin hovioikeus antoi tänään tuomion kesällä 2014 tapahtuneesta nuoren naisen taposta.

Vuonna 1992 syntynyt uhri oli tullut vantaalaiseen, usean henkilön asuttamaan omakotitaloon viettämään aikaa. Vuonna 1964 syntynyt vastaaja oli asunut talossa jo jonkin aikaa, mutta tämä ei tuntenut uhria.

Illan päätteeksi mies kuristi naista käsin ja kengännauhalla. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, ettei ollut varmaa, oliko juuri kyseinen mies vai joku muu surmannut uhrin.

Hovioikeus kuuli asiasta useampia todistajia ja päätyi siihen, ettei surmaaja voinut olla kukaan muu.

Hovioikeuden mukaan teko sai alkunsa siitä, kun nainen oli miehen nukkuessa varastanut tältä huumausainetta. Lisäksi mies oli jo aiemmin aamulla menettänyt suuren määrän huumausainetta.

Mies harmistui niin, että kuristi naisen. Sen jälkeen mies siirsi naisen ruumiin omasta huoneestaan talon toisen asukkaan huoneeseen ja poistui talosta.

Hovioikeus piti useiden grammojen amfetamiinivarkautta riittävänä motiivina henkirikokselle

Asunnolla olleet muut henkilöt luulivat, että nainen nukkui, ja tajusivat hänen kuolleen vasta monen tunnin kuluttua.

Käräjäoikeudessa asian selvittämistä vaikeutti se, että naisen kuolinaikaa ei pystytty määrittämään tarkasti. Silminnäkijätodistaja oli kuitenkin nähnyt vastaajan kuristavan uhria lyhyen aikaa.

Käräjäoikeuden mukaan ei ollut selvää, oliko nainen kuollut miehen kuristamiseen vai myöhemmin jonkun muun käsissä. Sen vuoksi käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen vain kuristamalla tapahtuneeseen pahoinpitelyyn.

Käräjäoikeus ei myöskään pitänyt useiden grammojen amfetamiinivarkautta riittävänä motiivina pikaistuksissa tehdylle henkirikokselle, mutta hovioikeuden mukaan tämä oli riittävä motiivi.

Hovioikeus tuomitsi vastaajan taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta kymmenen vuoden ja viiden kuukauden vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan uhrin vanhemmille korvausta kuolemasta aiheutuneesta kärsimyksestä.