yle.fi-etusivu

"Amatöörimäistä", "Näyttää Pohjois-Korealta" – Enemmistö kokoomuksen eduskuntaryhmästä pitää tukikirjettä Stubbille harkitsemattomana

Kokoomuksen eduskuntaryhmässä hämmästellään puoluevaikuttajilta tullutta vetoomusta puheenjohtaja Alexander Stubbin tuen ja työrauhan puolesta. Yle kysyi kokoomuksen kansanedustajilta kirjeestä. Puolet vastanneista hyväksyy kirjeen lähettämisen, mutta heistäkin suurin osa arvioi kirjeen epäonnistuneen ja pikemminkin hermostuttavan kuin rauhoittavan tunnelmaa.

politiikka
grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

"Erittäin huonosti kokoomuskulttuuriin sopiva menettely. Arvoton show."

"Pöyristyttävää. Täysin hyvän puoluedemokratian vastaista."

"Amatöörimäinen, huonosti harkittu projekti, joka kääntyy itseään vastaan."

Kokoomuksen kansanedustajien enemmistöltä ei heru kehuja kokoomusvaikuttajien ohjauskirjeelle, jossa toivottiin puheenjohtajalle, valtiovarainministeri Alexander Stubbille kevääksi työrauhaa muun muassa puheenjohtajaspekulaatioilta.

Yle kysyi asiaa Stubbin 36 kokoomuslaiselta kansanedustajakollegalta. Yhdeksän kansanedustajaa ilmoittaa, ettei hyväksy menettelyä.

Viisitoista kertoo hyväksyvänsä kirjeen lähettämisen, mutta heistä lähes kaikki kertovat pitävänsä sen toteutusta huonona, ja lopputuloksen kääntyvän puoluetta vastaan.

"Hyvä tarkoitus, mutta olisi pitänyt ymmärtää, että voi kääntyä vastaan ja niinhän se kääntyi."

"Tämä lisää hermostuneisuutta, juuri sitä mistä pyrittiin eroon."

"Paimenkirje huononsi Stubbin asemaa."

Selkeä tuki kirjeelle löytyy muutamalta kansanedustajalta, perusteluina on muun muassa puheenjohtajan kiireinen työtilanne.

"Tarkoitus antaa kenttäjohtajien tuki istuvalle pj:lle haastaviin neuvotteluihin, kuten kehysriiheen. Ei rajoiteta kenenkään ehdokkuutta tai puheoikeutta."

"Siinä on ollut hyvä tarkoitus. Pitäisi keskittyä olennaiseen eikä yhden puolueen puheenjohtajakysymykseen."

"Näyttää Pohjois-Korealta"

Osalle kansanedustajista jäi epäselväksi mitä kirjeellä tavoiteltiin.

"Jos kirje tulkitaan niin, että henkilöspekulaatiot eivät saa heikentää puoluetta, viesti oli oikea. Meidän pitää tukea puheenjohtaja täysin. Jos tulkitaan niin, ettei saa tulla muita ehdokkaita, se on demokratian vastaista.

Kansanedustajat ymmärtävät, että puolueessa on vilpitön huoli talouspolitiikan uudistusten läpi saamisesta. Politiikan kevään loppurysäykseen kuuluu niin sote-uudistus, kehysriihi kuin työmarkkinaneuvottelutkin. Enemmistö on silti sitä mieltä, etteivät politiikan paineet saa estää puheenjohtajakeskustelua.

"Keväällä talousmurheet ovat aina päällä. Päivänpolitiikan työt ja kiireet eivät auta syyksi. Silloinhan puheenjohtajaa ei minään vuonna voisi vaihtaa."

Osan mielestä kirje oli yritys panna puheenjohtajakeskustelulle suukapula.

"Kirjeellä pyritään sammuttamaan tulossa olevaa puheenjohtajakamppailua. Osoitti asemaansa pelkäävän puoluejohdon heikkouden."

"Näyttää Pohjois-Korealta. Varsinkin tilanteessa, jossa Stubbin asema ei edes ole vaakalaudalla. Puheenjohtajasta kuuluukin käydä keskustelua", ihmettelee eräs kansanedustajista.

"Stubbilla ohut kokemus"

Stubbin aseman myönnetään horjuneen. Osa pitää asemaa heikkona.

"Hänellä on hyvin vähän aidosti sitoutuneita tukijoita eduskuntaryhmässä. Tyytymättömyys hyvin suurta."

"On paljastunut, että hänellä on aika ohut kokemus suomalaisesta politiikan substanssista".

Toisaalta eduskuntaryhmä tukee ja haluaa tukea Stubbia.

"Tilanne Suomessa on haastava. Hän on hoitanut olosuhteisiin nähden niin hyvin kuin voi. On tehnyt virheitä, pyytänyt anteeksi ja ottanut opikseen."

"Alexilla on parempi tuki kuin mitä julkinen keskustelu antaa ymmärtää."

"Vakaa asema. En ole nähnyt huojuntaa niinkuin mediassa. Yllätystä tämä myllerrys."

Puheenjohtajakisa toivotetaan tervetulleeksi

Kokoomuksen kansanedustajista valtaosa toivottaa puheenjohtajakamppailun tervetulleeksi. Tämän nähdään kuuluvan vireään puoleeseen. Yksikään vastaajista ei ollut sitä mieltä, ettei puoluekokoukseen tarvita muita ehdokkaita, vaikka moni ei omaa ehdokassuosikkiaan nimennytkään.

"Kyllä äänestyksen jälkeen puheenjohtajan asema on vahvempi ja ilma raikkaampi. Voisi tehdä hyvää selkiyttää tilannetta."

"Pitäisin toivottavana, että syntyy tilanne, jossa puheenjohtajan kannatus tulee mitatuksi."

Arvostelua tulee päinvastoin puheenjohtajakisan puuttumisesta edellisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen aikana.

"Kataisen aikana totuttiin ettei haastajia ole."

"Jämähtäneisyyden merkki, jos taputellaan aplodien kanssa jatkokaudelle, on puheenjohtajana kuka tahansa."

Kortit pöytään, Harkimo!

Puheenjohtajakisasta kiinnostuneiden toivotaan astuvan esiin. Harry Harkimo saa sohaisun ehdokkuutensa panttaamisesta, yksi edustajista huomauttaa panttaamisen heikentävän puoluetta enemmän kuin avoin kilpailu.

"Tuntuu vieraalta tapa puhua niin, että joku mahdollisesti on kysynyt ja mahdollisesti päätetään pääsiäisen jälkeen. Puppugeneraattori pyörii juuri siksi."

"Terveessä, isossa kansanliikkeessä olisi hyvä että haastajia olisi esittämässä omia ajatuksiaan. Häviäjät asettuvat sitten tukemaan voittajaa."

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kätilöt

Insinööri vaihtoi it-alan synnytyssaliin ja kouluttautui kätilöksi – "Hain työstä muuta kuin pelkkää palkkaa"

Sote-palvelujen valinnanvapaus

Ruotsissa valinnanvapaus ei parantanut kaikkien terveyspalveluita – listasimme 5 asiaa opiksi Suomelle

Terveydenhoito

Olisiko sinusta lähihoitajaksi? Testaa menisikö edes matikka läpi

Musiikki

Varas vei biisit, räppäri View'n debyyttialbumi jouduttiin tekemään melkein kokonaan uudelleen