1. yle.fi
  2. Uutiset

Tie historialliseen luotsien saareen painuu kohti merta – kunnostus vireillä jo vuosia

Kuusisen saaren pengertien kunnostus on ollut vireillä jo liki kymmenen vuotta Kotkassa. Suurin ongelma tiessä on se, että autoja ja kevyttä liikennettä ei ole eroteltu toisistaan. Tie on myös rakenteellisesti heikossa kunnossa.

Kotimaan uutiset
Pengertie.
Petri Lassheikki / Yle

Kotkassa Kuusiseen menevän pengertien kunnostushanke etenee hitaasti. Pengertä on levennetty talven aikana Katariinan päiväkodin rakennustyömaalta ajetulla louheella, mutta tien varsinaisesta kunnostamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

Kotkan kaupungin suunnittelupäällikkö Matti Paavola toteaa, että tie korjataan heti kun rahat siihen löytyvät. Jo kahdeksan vuotta vireillä ollut kunnostus maksaisi satojatuhansia euroja.

Pengertietä pitäisi korottaa ja leventää ja tiessä olevat painaumat korjata, myös betonielementtisilta vaatisi uusimista.

– Suurin ongelma tiessä on se, että autoja ja kevyttä liikennettä ei ole eroteltu toisistaan. Varsinkin kesäviikonloppuisin Kuusisessa voi olla paljon kävijöitä, Paavola sanoo.

Merivoimien sotilassatama

Pengertie on Paavolan mukaan aikoinaan rakennettu suoraan merisedimentin päällä, mikä voi tehdä kunnostuksesta kallista ja hankalaa. Tien korottaminen ajamalla penkereelle lisää maa-ainesta voi entisestään kiihdyttää tien painumista.

Pengertie rakennettiin 1970-luvulla, kun Kuusinen yhdistettiin Kotkansaareen. Se toimii myös aallonmurtajana.

Tieyhteyden valmistumisen jälkeen saarelle rakennettiin kalasatama ja Suomen merivoimien sotilassatama. Kotkan saariston yhteysalusliikenne siirtyi Sapokasta Kuusiseen elokuussa 2013.

Saari on toiminut aiemmin luotsien tukikohtana. Luotsit siirtyivät Kuusiseen Kotkan kaupungin syntyaikoihin 1870-luvun lopulla Kukourin linnakesaarelta.

Saarella olleesta luotsitalosta on nykyisin jäljellä enää kivijalka.

Lue seuraavaksi