Lähes tuhat turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaa katoaa

Maahanmuuttovirasto lakkauttaa vastaanottokeskuksia. Pohjois-Pohjanmaalla karsinta merkitsee käytännössä lähes tuhannen turvapaikanhakijan majoituspaikan vähennystä.

turvapaikanhaku
Oulun vastaanottokeskus on tupaten täynnä turvapaikanhakijoita
Hannu Karjalainen / Yle

Maahanmuuttovirasto on päättänyt lakkauttaa 33 vastaanottokeskusta. Näiden lisäksi kymmenen keskuksen määräaikainen sopimus päättyy. Majoituspaikkoja vähennetään myös useista vastaanottokeskuksista, jotka jatkavat toimintaansa.

Pohjois-Pohjanmaalla vähennys on kaikkiaan 936 paikkaa, joista aikuisten yksiköistä vähenevät SPR:n Muhoksen 200 paikkaa heinäkuun loppuun mennessä ja Oulun Hiukkavaaran 340 paikkaa kesäkuun loppuun mennessä.

SPR:n majoituspaikoista kesäkuun loppuun mennessä poistuvat Kuusamosta sata, Oulun Vallinkorvasta 90, Raahesta 50 ja Ruukista 50 paikkaa.

Alaikäisyksiköistä lakkaavat Haapajärven SOS-lapsikylän 14 paikkaa syyskuun loppuun mennessä, ODL:n Kempeleen yksiköstä 30 paikkaa heinäkuun loppuun mennessä sekä syyskuun loppuun mennessä Muhoksen Nuorten ystävien seitsemän paikkaa ja Oulun Myllytulissa Oulun ensi- ja turvakodin 40 paikkaa.

Lisäksi lakkaa Haapaveden Opiston 15 paikkaa elokuun loppuun mennessä.

Maahanmuuttovirasto kertoo tiistaina verkkosivullana, että vastaanottokeskuksia perustetaan ja lakkautetaan aina tarpeen mukaan. Turvapaikanhakijoita on saapunut maltillisesti alkuvuoden aikana ja samaan aikaan paikkoja vapautuu, kun turvapaikanhakijat lähtevät vapaaehtoisesti tai saavat päätöksiä.

Nyt vastaanottokeskusten majoituspaikkojen käyttöaste on 82 prosenttia. Vapaiden paikkojen ylläpito maksaa, joten niitä ei kannata pitää tyhjinä.

Lakkautettavat yksiköt on arvioitu sellaisiksi, että niistä voidaan luopua. Apuna on käytetty vastaanottokentästä tehtyä arviointia.