1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyrynsalmen vastaanottokeskus lakkautetaan – "Kylmää kyytiä tämä on"

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tiistaina muun muassa lakkauttavansa kaikkiaan 33 vastaanottokeskusta. Hyrynsalmen lisäksi Kainuun Opiston alaikäisyksikkö lopettaa toimintansa.

Hyrynsalmi
Miehiä varvastossut jalassa
Kainuusta lakkautetaan Hyrynsalmen vastaanottokeskus ja Kainuun Opiston alaikäisyksikkö.Toni Määttä / Yle

Maahanmuuttovirasto on päättänyt lakkauttaa 33 vastaanottokeskusta. Niiden joukossa on Kainuusta Hyrynsalmen vastaanottokeskus, jossa on parhaillaan 123 asukasta. Lakkautettavien yksiköiden lisäksi 10 keskuksen määräaikainen sopimus päättyy, ja majoituspaikkoja vähennetään myös useista vastaanottokeskuksista, jotka jatkavat toimintaansa.

Tieto lakkauttamisesta tuli yllätyksenä Hyrynsalmen keskuksen johtajalle Maarit Nurmelle.

– Hämmentynyt ja järkyttynyt olo on, tunnen myötätuntoa asukkaita kohtaan. Emme vielä tiedä, mihin asukkaat lähtevät täältä. Tällä viikolla alamme pohtimaan asiaa. Ongelmanahan on se, että minne asiakkaamme mahtuvat. Kylmää kyytiä tämä on.

Hyrynsalmen yksikön on määrä lopettaa toimintansa 30. kesäkuuta mennessä.

Majoituspaikkoja vähenee kaikkiaan yli 7 000

Maarit Nurmi arvelee, että Hyrynsalmen yksikön lakkauttamisen taustalla on se, että se sijaitsee kaukana poliisista. Hän toteaa myös, ettei keskukseen ole tarvinnut soittaa poliisia turvapaikanhakijoiden välisten tappeluiden tai väkivaltaisen käyttäytymisen vuoksi kertaakaan. Apua on tarvittu ainoastaan sairaustapauksissa.

Hämmentynyt ja järkyttynyt olo on, tunnen myötätuntoa asukkaita kohtaan.

Maarit Nurmi

Ylipäänsä arki on lähtenyt sujumaan Hyrynsalmella. Asukkaat ovat kotiutuneet hyvin: esimerkiksi lapset ovat aloittaneet koulun, ja keskuksen työntekijät ovat motivoituneita työhönsä.

Hyrynsalmen lisäksi Kainuussa määräajan puitteissa lakkaa Kainuun Opiston 18-paikkainen alaikäisyksikkö 31. heinäkuuta mennessä.

Lakkautusten, sopimusten päättymisten ja vähennysten seurauksena majoituspaikkoja vähenee koko Suomessa yhteensä 7 232, joista 613 alaikäisille, yksintulleille turvapaikanhakijoille tarkoitetuista yksiköistä.

Maahanmuuttoviraston tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan lakkautettavat yksiköt on arvioitu sellaisiksi, että niistä voidaan luopua. Apuna on käytetty vastaanottokentästä tehtyä arviointia, ja yksikkökohtaiset syyt lakkauttamisen taustalla ovat vaihdelleet.

– Hyrynsalmen kohdalla yksi syy lakkauttaumiseen saattoi olla sijainti ison poliisilaitoksen alueella. Lisäksi esimerkiksi kokonaisuutena Oulun seudulla on paljon yksiköitä, tämäkin saattoi vaikuttaa Hyrynsalmen lakkauttamiseen, ylijohtaja Jaana Vuorio Maahanmuuttovirastosta toteaa.

Lue seuraavaksi