1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kirkkopalo

Kaikkia kirkonpolttoja ei voida estää – mutta seurakuntien oma varautuminen pienentää riskejä

Seurakuntien oma aktiivisuus on tärkeää kirkkojen paloturvallisuuskysymyksissä. Kulunvalvontaan ja valaistukseen on hyvä kiinnittää huomiota. Kirkot ovat pelastuslaitoksille erityiskohteita.

Kuva: Yle

Kirkot ovat varsin haavoittuvia tahallisille tuhotöille. Kirkkojen paloturvallisuus on noussut esille Ylivieskan kirkkopalon jälkeen. Ylivieskan kirkko tuhoutui tulipalossa viime lauantaina. Automaattinen sammutusjärjestelmä on varsin harvinainen esimerkiksi Kuopion evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän kirkoissa.

Kuopiossa tuomiokirkon ullakko ja kellotorni on suojattu sprinklerisammutuslaitteistolla. Sprinklerijärjestelmä on myös Maaningan kirkon ullakolla.

Karttulan kirkon kellotapulissa on puolestaan kuivasprinklerijärjestelmä. Tässä järjestelmässä vesi pääsee putkistoon vasta kun paloilmoitin havaitsee tulipalon. Kuivasprinkleri sopii kylmänä oleviin kohteisiin.

Kuopion seurakuntayhtymän kaikissa kirkoissa on paloilmoitinjärjestelmä. Useassa kirkossa on myös kameravalvonta. Seurakuntayhtymällä on kaikkiaan 17 kirkkoa.

Kiinteistöpäällikkö Petri Rautio arvioi, että Ylivieskan kirkkopalon tiimoilta myös Kuopion seurakuntayhtymässä käydään keskustelua kirkkojen paloturvallisuudesta.

Hyvästä valvonnasta ja sammutuslaitteista huolimatta tuhopolttojen estäminen on kuitenkin vaikeaa ja jopa mahdotonta. Raution mukaan Kuopion seurakuntayhtymän kirkot ovat säästyneet ilkivallalta viime vuosina.

Pelastautumissuunnitelmassa on mietitty kirkon esineiden pelastaminen

Riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitta Pohjois-Savon pelastuslaitokselta luonnehtii kirkkojen paloturvallisuuden olevan maakunnassa kohtuullisella tasolla. Pelastuslaitos suosittelee automaattista sammutusjärjestelmää kirkkoihin.

Tiitta painottaa seurakuntien omatoimista varautumista tulipaloihin ja poikkeustilanteisiin. Alkusammutuskaluston lisäksi kirkon ulkovalaistus ja kulunvalvonta on tärkeää huomioida. Kirkoilla on oltava myös oma pelastautumissuunnitelma. Siinä on määritelty kirkossa olevien esineiden, esimerkiksi alttaritaulujen pelastaminen tulipalotilanteissa.

Riskienhallintapäällikkö Paavo Tiitan mielestä kirkkojen pelastautumissuunnitelmat ovat Pohjois-Savossa hyvällä mallilla. Kirkoissa tehdään palotarkastus joka toinen vuosi. Esimerkiksi Kuopion tuomiokirkko on pelastuslaitokselle erityiskohde. Paloturvallisuuskysymyksissä korostuu myös viranomaisten ja seurakunnan työntekijöiden yhteistyö.