Titanicin suomalaisten kohtaloita voi seurata netissä ja radiossa – selvitä, miten sinun olisi käynyt

Suomalaisten matkustajien kohtalokas matka valtamerialus RMS Titanicilla dramatisoidaan reaaliaikaisesti. Ylen historiaohjelma #Titanicilla seuraa sosiaalisessa mediassa ja Yle Puheella suomalaisten siirtolaisten kohtalokasta matkaa.

Kuva: Yle

Maailman modernein ja loistokkain valtamerialus, höyrylaiva Titanic upposi 104 vuotta sitten huhtikuussa. Matkustajien joukossa oli 63 suomalaista, joista vain 20 pelastui.

Suomalaisten kohtalot on nyt dramatisoitu tarinoiksi, joita voi seurata reaaliajassa sosiaalisessa mediassa ja Yle Puheella. #Titanicilla-tarinan pääkanavana on Twitter, mutta matkaa voi seurata ja sille voi osallistua myös Facebookissa ja Instagramissa. Sosiaalisessa mediassa ohjelman hashtag on #titanicilla.

Ylen historiasisältöjen toteuttaman monimediaisen tarinan tarkoituksena on kertoa suomalaisesta siirtolaisuudesta käyttämällä taustatarinana yhtä historian vakavimmista meriturmista.

Oheismateriaalina Yle Puhe lähettää 2.–18. huhtikuuta Titanicin uutisia, joissa kerrotaan muun muassa, kuinka paljon perunoita Ranskasta ostetaan laivalle ja keitä julkkiksia laivan mukana matkustaa. Titanicin uutiset voi tilata myös älypuhelimeen podcastina.

Uusi elämä vai hyinen kuolema?

Tarinan 16 suomalaiselle on luotu omat Twitter-tilinsä, joita #Titanicilla-yhteistyöhenkilöt ylläpitävät. Henkilöt on käsikirjoitettu perustumaan oikeisiin Titanicilla matkustaneisiin henkilöihin. Oma tilinsä on Amerikan kirjeillä ja jäävuorella, joka upotti Titanicin. Tarinaa voi seurata myös pelkän Titanicilla-päätilin (siirryt toiseen palveluun) kautta.

Projektin yhteistyöhenkilöt twiittaavat reaaliajassa sen mukaan, mitä tapahtui 104 vuotta sitten kunakin päivänä ja hetkenä. Osa twiittauksista ja kommenteista on ajastettu, mutta joka päivä klo 20–22 yhteistyöhenkilöt ovat reaalisesti paikalla.

Suomalaisten Titanic-matka alkaa Hangon siirtolaishotellista, jonne suomalaiset 30. maaliskuuta kokoontuvat odottamaan laivan lähtöä kohti Britanniaa. Titanic lähtee neitsytmatkalleen Southamptonista 10. huhtikuuta 1912 ja uppoaa 14. ja 15. päivän välisenä yönä.

Henkilöiden lisäksi #Titanicilla tarjoaa Amerikan kirjeitä, joissa kerrotaan suomalaisten oloista Uudessa Maailmassa. Perille päästyään monelle siirtolaiselle selvisi pian, ettei kaikki ollutkaan aina auvoista.

Tarina päättyy 18. huhtikuuta, kun turmasta selvinneet pääsevät perille Yhdysvaltoihin.

Osta lippu Titanicille ja selvitä kohtalosi

#Titanicilla tarjoaa myös mahdollisuuden selvittää, kuinka sinun olisi käynyt suuren luokan meriturmassa.

Hankkimalla ilmaisen lipun Titaniciin saat vastataksesi kysymyksiä, joiden perusteella saat tietää, mikä sinun kohtalosi olisi ollut.

Tieto perustuu muun muassa tilastoihin siitä, minkälaiset ihmiset selvisivät turmasta hengissä.

Yhdessä historian vakavimmista meriturmista kuoli kaiken kaikkiaan 1 517 ihmistä. Vain 706 pelastui.