Koe uusi yle.fi

Yksityislääkärikäynnit kallistuneet nopeasti – katso, miten maksuja on korotettu omalla alueellasi

Käynti yksityisellä lääkärillä on lyhyessä ajassa kallistunut tuntuvasti. Kelan vertailun mukaan yksityisistä sairaanhoitopalveluista peritty maksu on noussut 2010-luvulla peräti 20 prosenttia.

Kotimaa
Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Marjut Suomi / Yle

Yksityiset lääkäripalvelut ovat 2010-luvulla yleistyneet, samalla kun palveluntarjoajat ovat ketjuuntuneet, kasvaneet ja keskittyneet entistä suuremmiksi terveyspalveluyrityksiksi. Kuluttajalle yksityislääkärikäynnit ovat kuitenkin tulleet entistä kalliimmiksi.

Kelan tilastoryhmän vertailun, ns. Kelasto-raportin mukaan enintään 20 minuutin yleislääkärin yksityisen vastaanottokäynnin maksu on noussut 2010-luvulla peräti 20 prosenttia. Kun vuonna 2010 koko maassa keskimäärin peritty maksu oli 46 euroa, oli vastaava maksu viime vuonna jo 55 euroa.

Maksut myös vaihtelevat eri puolilla Suomea, joten vertailu kannattaa. Kalleinta yksityinen lääkärikäynti oli viime vuonna Ahvenanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, halvinta taas Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla.

Tutkimusprofessori Hennamari Mikkola Kelasta muistuttaakin, että lääkärinpalkkiot ovat nousseet nopeassa tahdissa.

– Lääkärinpalkkiot ovat nousseet nopeammin kuin yleinen ansiotason kehitys, Mikkola toteaa.

Kelan tutkimusaineiston mukaan esimerkiksi yksityisten hammaslääkärien perimät palkkiot ovat nousseet suurissa lääkäriasemaketjuissa nopeammin kuin pienillä hammaslääkäriasemilla tai yksittäisillä ammatinharjoittajilla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tiedot alueittain

Asiakkailta perityistä maksut (yleislääkääri 20 min.) vuosina 2010 ja 2015. Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Lähde: Yksityisistä sairaanhoitopalveluista perityt keskimääräiset maksut eri aluetasoittain/Kela.