Kuolan ydinvoimalan vanhimman reaktorin käyttöikää pidennetään remontilla

Lapin naapurissa, Venäjällä olevan Kuolan ydinvoimalan vanhimman reaktorin käyttöikä kaksinkertaistetaan 60 vuoteen.  Alun perin 1970-luvun alussa käynnistetyn Kuolan ykkösreaktorin piti toimia vain 30 vuotta. Venäjän atomivoimajätti Rosenergoatom on tiedottanut investoivansa reaktorin ajanmukaistamiseen 700 miljoonaa ruplaa eli lähes 10 miljoonaa euroa.  Asiasta kertoo norjalainen uutissivusto The Independent Barents Observer.

Kuolan ydinvoimalaitos Poljarnyje Zorin kaupungissa Kuolan niemimaalla Venäjällä. Kuva: Rosenergoatom

Poljarnyje Zorin kylässä, Imandrajärven rannalla oleva Kuolan ydinvoimalan on tuottanut sähköä Murmanskin alueelle kesästä 1973 alkaen. Silloin käynnistettiin voimalan vanhin reaktori Kuola 1. Sen käyttöä jatketaan nyt vuoteen 2033.

Rosatomin nettisivujen mukaan laitoksen 4. reaktorin käyttö pidennettiin toissa vuonna 55 vuoteen eli vuoteen 2039 asti.

Kuolan voimalan neljä VVER -reaktoria ovat samaa tyyppiä olevat kuin Loviisan ydinvoimalassa. 

Myös Loviisan ydinvoimalan käyttöikää on jatkettu alkuperäisestä 30 vuodesta 50 vuoteen.

Ympäristöjärjestö Bellona huolissaan

Norjalainen, Kuolan niemimaan ydinvoimaloihin ja radioaktiivisiin jätteisiin perehtynyt ympäristöjärjestö Bellona on huolissaan vanhan voimalan jatkosta. Bellonan nettisivuilla, järjestön johtaja ja ydinfyysikko Nils Bøhmer katsoo vanhentuneen teknologian ja vanhan reaktorin käyttöiän jatkamisen lisäävän merkittävästi atomivoimalan onnettomuusriskiä. 

Säteilyturvakeskuksen STUKin mukaan ydinvoimaloiden käyttöiän pidentäminen on tavallista. Kuolan reaktorit ovat eri tyyppiä kuin Tshernobylin RBMK- reaktorit.  Pietarin ja Helsingin lähellä olevassa Sosnovyi Borin atomivoimalassa käytetään vielä RBMK- reaktoreita.  Niiden tilalle on valmistumassa kaksi uusimman sukupolven VVER- reaktoria.