Moni turisti jättää nyt Turkin-matkan väliin

Itsemurhaiskut ovat vähentäneet Istanbulin kiehtovuutta. Venäläisturistien määrä puolittui helmikuussa. Yksi syy siihen on ruplan heikkous.

Ulkomaat

Turistit ovat alkaneet vieroksua Turkkia terrori-iskujen takia. Turkissa vierailevien turistien määrä putosi helmikuussa kymmenen prosenttia vuodentakaisesta, ja pudotus on suurin vuosikymmeneen.

Virallisten lukujen mukaan Turkissa kävi helmikuussa 1,24 miljoonaa matkailijaa.

Syyrian sodan ja terroristijärjestö Isisin iskujen lisäksi matkailijakatoa aiheuttavat viilenneet välit Venäjän kanssa. Venäläisturistien yleensä runsas määrä hupeni helmikuussa noin puoleen entisestä – syynä tähän on toki myös Venäjän ankara talouskriisi.

Istanbulin vetovoimaa on vähentänyt rajusti tammikuinen itsemurhaisku, jossa kuoli 12 saksalaista matkailijaa. Toinen hyökkäys istanbulilaiselle ostosalueelle tapahtui tässä kuussa, ja veriteko tappoi kolme israelilaista ja yhden iranilaisen. Kurdien aseellinen järjestö puolestaan on tehnyt alkuvuonna iskuja Ankarassa.

Taloustieteilijät ovat arvioineet, että Turkin matkailutulot putoavat tänä vuonna neljänneksen eli noin kahdeksan miljardia dollaria.

Turkin bruttokansantuote oli toissa vuonna vajaan kolmen prosentin kasvussa. Viime vuoden kasvu lienee noin neljä prosenttia. Lopullinen lukema julkistetaan tällä viikolla.

Lähteet: Reuters