1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Kielletyt leikit, Kaiken sulle antaisin, Sinfonia rakkauden – Hämeenlinnan teatterin Finnhits soi suomihittejä

Ensi syksynä Hämeenlinnan teatterissa soivat suomihitit. Kari Hotakaisen tekstiin perustuva ja Sakari Kirjavaisen ohjaama kantaesitys Finnhits vie katsojansa karaoke-baariin tuttujen sävelten ja sinisten kohtaloiden ääreen.

Kuva: Mikko Moilanen / Yle

Hämeenlinnan teatterin syksyssä on vahvana teemana yhteisöllisyys ja ystävyys. Yhteisön voima ja tunteiden tuulettaminen tulee esille Finnhits näytelmässä, mikä on tarkka kuvaus monelle lähiöiden karaoke-baarille. Tuttu porukka kokoontuu säännöllisesti yhteen elämään suurta unelmaa karaoken kautta.

– Kyllähän se edelleen on niin, että suomalainen rakastaa karaokea. Siinä saa näyttää tunteitaan, unelmoida ja olla romanttinen. Siitä tämä tarina kertoo, näytelmän ohjaaja Sakari Kirjavainen kertoo.

”Olisi joku jota rakastaa”

Kari Hotakaisen tekstiin perustuva Finnhits on tarina henkilöistä, joiden parasta ennen -päiväys on jo ollut, mutta jotka elävät suurta unelmaa karaoke-baarissa. Näytelmän ohjaaja Sakari Kirjavainen kehuu Hotakaisen tekstiä vuolaasti.

– Se on kuin kiillotettua koivuhalkoa, joka paljastaa ihmisistä yllättäviä asioita. Hotakaisen huumori on aikalailla mustaa ja tähän Finnhits-tekstiin on jo valmiiksi piilotettu se asento ja asenne, Sakari Kirjavainen kertoo.

– Tässä näytelmässä henkilöiden suuri unelma on se, että joku olisi vieressä. Olisi joku jota rakastaa.

Aikamatka vouvaavien kasettien aikaan

Finnhits on musiikkirevyy, jossa kuullaan paljon kotimaista iskelmämusiikkia vuosien varrelta. Pelkästään musiikkivalintoja varten Sakari Kirjavainen ja Hämeenlinnan teatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo ovat koko talven kuunnelleet valtavan määrän kotimaista musiikkia.

– Tuli todella nostalginen olo, kun kuuntelin kappaleita näytelmää varten. Perhematkat, kuumat kesäpäivät auton takapenkillä ja vouvaava kasetti soittimessa, nämä tulivat niin elävästi mieleen finnhitsejä kuunnellessa. Onhan nämä klassikoita ja näiden tekijät ja laulajat ovat osa tätä meidän kansallista kaanonia viihteen alalla, Kirsi-Kaisa Sinisalo kertoo.

– Osa näistä kappaleista oli jo valmiiksi kirjoitettuna tähän Hotakaisen tekstiin ja loput on sitten tarkkaan valikoitu tukemaan tätä teosta, Kirjavainen päättää.

Hämeenlinnan teatterin Finnhits näytelmä saa ensi-iltansa 8. lokakuuta 2016.