1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

"RKP:lle selkeä tilaus suvaitsevana puolueena, joka ymmärtää talouden realiteetit"

Kesäkuussa koittava puheenjohtajan vaihdos on pistänyt ruotsalaisen kansanpuolueen aktiivien miettimään puolueensa tulevaisuutta. 36 vuotta kestäneen hallituskauden päättyminen ja oppositiotaipaleen alku ovat osoittaneet hyvät puolensa: keskustelulle on enemmän tilaa, kun kansanedustajien ei tarvitse enää puolustaa hallitusohjelmien kirjauksia.

politiikka
RKP:n mainos eduskuntavaaleissa keväällä 2015.
RKP:n mainos eduskuntavaaleissa keväällä 2015.Petteri Paalasmaa / AOP

RKP:n puheenjohtajakisasta irtisanoutunut kansanedustaja Mikaela Nylander odottaa kamppailuun lähteviltä ehdokkailta vilkasta keskustelua puolueen linjasta. Liberaalissa nykylinjassa ei ole juuri korjattavaa:

– Peruslinjat ovat kohdallaan, mutta ympäristö-, ilmasto- ja energia-asioita voisi enemmän pitää esillä.

Yllättävästi avautunut oppositio-asemakin on näyttänyt hyvät puolensa. Nylander kiittelee sitä, ettei puoleen enää tarvitse puolustella hallituksen kompromisseina syntyneitä kirjauksia, kuten RKP on tehnyt viimeiset 36 vuotta eri hallituksissa toimiessaan. Nyt pitää puoleen pohtia rooliaan ja tulevaisuuttaan, Nylander sanoo.

"RKP ei ole ollut pelkkä kielipuolue pitkään aikaan"

Anders Adlercreuz (RKP).
Anders Adlercreuz (RKP).Eduskunta

Puheenjohtajapörssissä hyvin sijoittuvalla ensimmäisen kauden kansanedustajalla Anders Adlercreutzilla riittää uskoa poliittiseen vaikuttamiseen, vaikka väistyvän puheenjohtajan Carl Haglundin usko meni viime hallituksen loppuvaiheissa.

Uusmaalainen Adlercreutz pohtii yhä, voisiko hän sitoutua ehdokkaaksi perheen ja lähipiirin vuoksi.

Adlercreutzin mielestä viime vaalit osoittivat, ettei RKP:tä pidetä enää ruotsinkielisten edunvalvojana, koska puolue vetosi myös kaksikielisiin ja kokonaan suomenkielisiin äänestäjiin.

– RKP:lle on liberaalina äänenä tarvetta, koska juuri tästä puolesta nykyisessä hallituksessa pitää olla eniten huolissaan. Tässä ilmapiirissä on selkeä tilaus avoimen liberaalille puolueelle, joka näkee, että suvaitsevaisuus on itseisarvo ja sen puolesta pitää taistella. RKP on kuitenkin myös puolue, joka ymmärtää talouden realiteetit, Adlercreutz sanoo.

Lue seuraavaksi