Nollakorot mylläävät sijoittamista: Riskit tulivat mukaan peliin

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet varovaisia rahojensa sijoittamisessa, mutta viimeistään jopa miinukselle painunut euroalueen korkotaso on muuttanut asetelmia.

talous

Kymmenisen vuotta sitten – ennen finanssikriisiä – Euroopan keskuspankin ohjauskorko oli neljän prosentin tietämissä. Nykymittapuulla kelpo tuottoa saattoi saada pelkästään makuuttamalla rahojaan pankkitilillä.

– Nykyisin 4–5 prosentin tuoton saamiseksi esimerkiksi korkosijoituksissa täytyy sijoittaa hyvinkin riskipitoisiin yrityslainoihin. Siinä mielessä tilanne on dramaattisen erilainen, sanoo finanssiyhtiö Mandatum Lifen salkunhoidon johtaja Juhani Lehtonen.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien rahavarat ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa 180 miljardin euron tienoilta 260 miljardin euron hujakoille. Pankkitalletukset ovat kuitenkin pysyneet ennallaan 80 miljardin euron tienoilla jo useamman vuoden.

Grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Suomalaiset näyttävät siis siirtävän pikkuhiljaa rahojaan riskipitoisempiin sijoitusmuotoihin, kuten rahastoihin ja osakkeisiin.

– Kotitaloudet ovat alkaneet ymmärtää, että ostovoima heikkenee, jos rahoja makuuttaa käyttötilillä nollakorkojen ja positiivisen inflaation aikana. On mielenkiintoista nähdä, lähtevätkö talletuksissa olevat varat laskuun.

Selvää on se, että riskittömästä tuotosta on nykyoloissa turha haaveilla.

– Kyllä tämmöinen termi kuin tuototon riski on yleistynyt voimakkaasti. Tällä hetkellä kun sijoittaja lähtee hakemaan tuottoa, aikahorisontin pitää olla merkittävästi aiempaa pitempi, Lehtonen sanoo.