yle.fi-etusivu

Poliisi: Epäillyt kaatoivat eduskunnan ja ministeriöiden nettisivuja – "Kyse haitanteosta ja ilkivallasta"

Törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä voidaan tuomita neljästä kuukaudesta viiteen vuotta vankeutta, rikoskomisario Ossi Kaario sanoo. Poliisi tiedotti tiistaina ottaneensa kiinni kolme nuorta miestä, joita epäillään palvelunestohyökkäyksistä viranomaisten sivuille.

epäillyt
Sormet tietokoneen näppäimillä.
Antti Haanpää / Yle

Viranomaisten nettisivuille tehdyistä palvelunestohyökkäyksistä epäiltyjen nuorukaisten epäillään hyökänneen muun muassa aluehallintoviraston, eduskunnan, eri ministeriöiden, Valtiokonttorin ja valtioneuvoston kanslian sivuille, kertoo rikoskomisario Ossi Kaario Sisä-Suomen poliisista. Myös Kelan nettisivut ovat olleet yksi kohteista.

Kaarion mukaan epäillyt tekijät ovat ilmoittaneet julkisuudessa, että he ovat huolissaan valtionhallinnon kyberturvallisuudesta ja kaataneensa viranomaisten sivut sitä paikatakseen.

– Tämä on tavanomainen hyväntekijän rooli. Paremminkin kyse on haitanteosta ja ilkivallasta tavallisia kansalaisia kohtaan, jotka näitä palveluja tarvitsisivat, Kaario sanoo. Hän toteaa, ettei tutkinnassa ole tullut ilmi muita motiiveja.

– He eivät ole ruotineet tarkemmin sitä, mikä halu [teon taustalla] on ollut.

Poliisi: Yksi tekijöistä on alaikäinen

Sisä-Suomen poliisi tiedotti tiistaina, että palvelunestohyökkäyksistä viranomaisten nettisivuille epäillään kolmea alle 20-vuotiasta miestä. Poliisi kertoi ottaneensa kiinni kaksi pirkanmaalaista ja yhden uusmaalaisen.

Heistä yksi oli tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan pidätetty ja kaksi vangittu ja kaikkia heitä epäillään törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä.

Kaario sanoo, että yksi epäillyistä on nyt vapaalla eli tämä ei ole enää pidätettynä. Kaksi muuta on edelleen vangittuina.

Yksi epäillyistä ei ole vielä täysi-ikäinen, hän on "siinä rajamailla", rikoskomisario toteaa.

Poliisin tiedossa ei ole, että epäillyillä olisi aiempaa taustaa palvelunestohyökkäyksistä. Myöskään siitä ei ole viitteitä, että tekijöitä olisi ollut enemmän kuin kolme.

"Vahvasti sanktioitu"

Törkeässä tekomuodossa rangaistukseksi voidaan tuomita vähintään neljä kuukautta ja enintään viisi vuotta vankeutta, Kaario sanoo.

Lainsäätäjä on katsonut, että tällainen toiminta on hyvin haitallista yhteiskunnalle.

Ossi Kaario

– Lakikirjasta katsottuna tämä on vahvasti sanktioitu. Viisi vuotta on paljon, jos sitä vertaa muihin rikoksiin.

– Lainsäätäjä on katsonut, että tällainen toiminta on hyvin haitallista yhteiskunnalle.

Poliisi ei kommentoi sitä, miten epäillyt on saatu kiinni. Tutkintaa on tehty yhteistyössä keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksen ja Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

– Vastaavia alan harrastajia on Suomessakin. On parempi, etteivät yksityiskohdat tule selville, jotta menetelmiä ei parannella, Kaario perustelee.

Tapauksen esitutkinta jatkuu näillä näkymin muutaman viikon, hän arvioi. Asia menee sen jälkeen syyttäjälle syyteharkintaan.