Neljä perinteen tallentajaa eteni Keski-Suomi –palkinnon finaaliin

Perinteen tallentamisen ansiot Keuruulla, Konginkankaalla, Palokassa ja Viitasaarella on noteerattu Keski-Suomi –palkintoehdokkuuksilla. Kisaan ilmoitettiin yhteensä 19 ehdokasta eri puolelta maakuntaa. Keski-Suomen liitto palkitsee vuosittain henkilön tai yhteisön maakunnan näkyvyyden ja hyvän maineen edistämisestä, uusien käytäntöjen luomisesta tai muuten positiivisesta vaikuttavuudesta.

Viitasaari
Palokan pelimannitalo on ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi.
Palokan pelimannitalo on ehdolla Keski-Suomi -palkinnon saajaksi.Palokan Pelimannitalo

Neljäs Keski-Suomi -palkinto myönnetään tällä kertaa ansioista keskisuomalaisen perinteen tallentamisessa. Finaaliin etenivät Kotiseutuyhdistys Keurusselän Seura, Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta, Palokan Pelimannitalo ja Viitasaaren Museokesä.

Finalistien valintaraatiin kuuluivat maakuntahallituksesta Juha Suonperä (puheenjohtaja), Marke Tuominen ja Mika Kyrö sekä asiantuntijajäsenenä professori Janne Vilkuna.

Neljästä finalistista voittajan valitsee Keski-Suomen museon emeritusintendentti, keskisuomalaisen kulttuurihistorian tuntija, kamarineuvos Erkki Fredrikson. Voittaja julkistetaan Keski-Suomen päivänä 18. huhtikuuta Palokan Pelimannitalossa Jyväskylässä.

Palkinto on taiteilija Kirsi Tapperin teos Hevosella vietiin ennen voita Pietariin. Kolme muuta finalistia saavat kunniamaininnan sekä taiteilija Jyrki Markkasen grafiikan vedokset nimeltä Valo. Teokset ovat tilaustöitä tätä tarkoitusta varten.

Keurusselän seura ottaa aktiivisesti kantaa

Keurusselän Seura ottaa aktiivisesti kantaa rakennetun kulttuuriympäristön vaalimiseen. Esiraati piti erikoisena sitä, että seura antaa lausuntoja vireillä olevista kaavahankkeista. Seura omistaa myös museon ja on ylläpitänyt sitä vuodesta 1959 alkaen.

Keurusselän Seuralla on laajojen esinekokoelmien lisäksi myös oma kotiseutuarkistonsa.

Työntekijä viimeistelee miesten puvun takkia Salmutexin pukutehtaalla.
Kömin Kilta on taltioinut nykyistä teollisuushistoriaa.Isto Janhunen / Yle

Kömin Kilta tallentanut Salmutexin vaiheet

Kömin Kilta on tallentanut puheenjohtajansa Helena Simonahon johdolla naisvaltaisen, valtakunnallisesti tärkeän teollisuusympäristön, Salmutexin vaiheet Konginkankaalla teollisuustoiminnan päättyessä. Esiraadin mukaan kotiseutuyhdistykset harvoin tallentavat nykyhistoriaa.

Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry on perustettu ensimmäisen kerran vuonna 1948 kotiseutu- ja museoyhdistykseksi. Pitkän hiljaiselon jälkeen yhdistys virkosi henkiin vuonna 1998 ja sillä on nykyään noin 100 jäsentä.

Jyvämakasiinista kulttuurin kehdoksi

Palokan Pelimannitalo on entisestä jyvämakasiinista uudistettu juhla- ja tapahtumatalo, joka on samalla Jyväskylän Kansanmusiikkiyhdistyksen KaMun toiminnan keskus. 150-vuotias Pelimannitalo on vakiinnuttanut asemansa monimuotoisena paikalliskulttuurin kehtona. Lisäksi talossa toimii muun muassa maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen kantelemuseo.

Pelimannitalon suojissa harjoittelee useita kansanmusiikkiyhtyeitä, kuten Kvartti, Kuokkalan pelimannit, Karin Parhaat, Kanteleyhtye Riemu ja Seljanka.

Viitasaarella ainutlaatuinen museokolmikko

Viitasaaren Museokesä on ainutlaatuinen kolmen historiallisen, lähes autenttisen, kohteen kokonaisuus yhdellä paikkakunnalla. Kohteet kertovat Viitasaaren ja Keski-Suomen historiaa eri näkökulmista.

Huopanankosken Hautomon kalastushistoriallinen näyttely kertoo sisävesien kalastushistoriasta. Sarvivuoren Metsämuseo keskittyy metsätalouden historiaan. Kärnän Sähkölaitosmuseossa esitellään sähkölaitoshistoriaa.

Museokesän on tehnyt mahdolliseksi Viitasaaren kaupungin, kolmannen sektorin ja yksittäisten ihmisten tiivis ja intohimoinen yhteistyö sekä rakkaus kohteisiin ja niiden historiaan.