Koe uusi yle.fi

Stubb: "Toivottavasti kokoomuksessa ei ole käynnissä valtataistelu"

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kommentoi "paimenkirjeen" aiheuttamaa kohua tiistain A-studiossa ja sanoi, että puolueessa ei taistella vallasta vaan keskustellaan linjasta. Vastakkain ovat Stubbin mukaan hänen itse edustamansa maltillinen keskustaoikeistolainen linja ja oikeistolaisempi suuntaus.

Kotimaa
Alexander Stubb
Alexander StubbYle

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vastaa häntä tukeneen "paimenkirjeen" saamaan kritiikkiin sanomalla, että kirjeellä ei ollut tarkoitus tappaa keskustelua.

– Se oli vähän tällainen kenttäkirje. Tuli paljon kierrettyä kenttää ja sieltä tuli viestiä, että tällä tavalla ei synny päätöksiä. Mainittiin aina kolme asiaa: kehyspäätökset, sote ja yhteiskuntasopimus. Tavoite ei missään nimessä ollut puuttua puheenjohtajapeliin, Stubb sanoi tiistain A-studiossa.

Kokoomuksen kenttäväki julkaisi sunnuntaina kannanoton puheenjohtaja Alexander Stubbin puolesta. Kirjeen on allekirjoittanut 20 puolue-eliittiin kuuluvaa henkilöä ja siinä toivotaan Stubbille työrauhaa. Kirje herätti ihmetystä puolueen sisällä, ja Stubbin arveltiin halunneen vaimentaa keskustelu puheenjohtajapelin ympärillä.

– Toivottavasti kokoomuksessa ei ole käynnissä valtaistelu, mutta voidaan puhua linjasta, linjaeroista. Minun mielestäni kokoomuksen on oltava maltillinen keskustaoikeistolainen puolue, joka tukee hyvinvointiyhteiskuntaa ja hyvinvointivaltiota. Meillä on kokoomuksessa myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät välttämättä pidä päätöksiä hyvinä, mutta olemme sitoutuneet hallitusyhteistyöhön. En lähde nyt ketään nimeämään, mutta he edustavat puolueen oikeata laitaa, kun itse olen maltillista keskustaa.

"Apua omalta joukkueelta"

Stubb ei osaa nimetä syitä, joiden vuoksi hän ei ole saanut kaikkia taakseen.

– Täytyy itse tarkkaan miettiä ja katsoa peiliin, että miten voi yhdistää. Yritän johtaa puoluetta uudella avoimella ja osallistavalla tavalla. Meillä on ryhmässä ihan erilainen henki ja avoimuus kuin aikaisemmin. Kirje ei välttämättä ollut osoitus siitä, vaan siitä, että kenttäjohto tukee. Tottakai tiimijohtajana pyytää omalta joukkueeltaan apua, että nyt tarvittaisiin myös tukea, ja tässä hengessä me olemme vieneet myös asioita eteenpäin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Tehtävänä tulevaisuus

Goodbye, kuukkelimetsä: Hakkuukiistat palasivat Suomeen, kun biotalous jauhaa puuta rahaksi

Ilmoitus laukauksista

Lontoon joukkohysteria: Poliisi etsii asemalaiturilla olleita miehiä

Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

NHL

Jere Lehtisestä tuli neljäs suomalaispelaaja, jonka pelipaita nostettiin NHL-hallin kattoon