Australian Ison valliriutan korallit vaalenevat vaarallisesti – video

Etenkin Ison valliriutan pohjoisosan korallit kärsivät historiallisen pahasta vaalenemisesta.

Ulkomaat
Uutisvideot: Australian Ison valliriutan korallit vaalenevat
Uutisvideot: Australian Ison valliriutan korallit vaalenevat

Australian koillisrannikolla sijaitseva yli 2 000 kilometrin pituinen Iso valliriutta kärsii historiallisen pahasta korallien vaalenemisesta.

Koralleja tutkivan keskuksen ARC:n kuvaama tuore video näyttää, kuinka jopa 95 prosenttia valliriutan pohjoisosan koralleista on vaalentunut.

Jo aiemmin tässä kuussa viranomaiset kertoivat, että Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon kuuluva, maailman suurin merellinen luonnonsuojelualue Iso valliriutta kärsii pahimmasta korallien vaalenemisesta 15 vuoteen.

Jo syksyllä kerrottiin, että lämmin vesialue vaarantaa koralliriuttoja ja tuolloin ennakoitiin, että vaaleneminen yltää Isolle valliriutalle keväällä.

Lämpö aiheuttaa koralleille stressiä, minkä takia ne alkavat menettää pinnaltaan levää, joka antaa niille värin ja energiaa. Jos vaaleneminen jatkuu pitkään, koralli altistuu taudeille ja kuolemalle.

Korallien vaalenemisen takana on osittain sääilmiö el Niño, joka tekee merivedestä poikkeuksellisen lämmintä. Tiedemiesten mukaan osa Ison valliriutan koralleista on vaarassa, jos vesi ei pian viilene.

Lähteet: Reuters