Halal-lihan kysyntä kasvaa Suomessa – suurin osa tulee vielä ulkomailta

Lisääntyvä muslimien määrä Suomessa on kasvattanut halal-lihan kysyntää. Uskonnollisesti sallittua halal-lihaa tuotetaan Suomessa muutamassa teurastamossa, mutta pääosin sitä tuodaan ulkomailta. Halal-liha teurastetaan Suomen lakien mukaan, mutta islamilaisilla lisäyksillä.

Kotimaa
Suurin osa myynnissä olevasta halal-lihasta tulee ulkomailta.
Suurin osa Suomessa myytävästä halal-lihasta tulee ulkomailta.Riikka Pennanen / Yle

Halal tarkoittaa arabian kielessä puhdasta ja sallittua. Islam-uskonnossa halal tarkoittaa kaikkea Jumalan sallimaa. Halal-ruoka on puolestaan ruokaa, jota muslimit saavat uskonnollisisten sääntöjen mukaan syödä.

Islamin käsitykset halal-ruoasta ovat samankaltaisia kuin juutalaisten käsitykset sallitusta kosher-ruoasta. Suomessa myytävä kosher-liha on tuontilihaa.

Eläin tainnutetaan normaalisti.

Sari Salminen

Suomessa laki edellyttää eläimen tainnuttamista ennen verenlaskua. Säännöstä voi poiketa, jos tainnuttaminen ja verenlasku tehdään yhtäaikaisesti, mutta se on käytännössä miltei mahdotonta. Tämän vuoksi halal-liha teurastetaan Suomessa samoin kuin tavanomainen liha.

– On päädytty siihen, että eläin tainnutetaan normaalisti. Halalia siitä tekee muut uskonnossa määritellyt toimet, kertoo ylitarkastaja Sari Salminen Elintarviketurvallisuusvirastosta Evirasta.

Suomen laki ja islamin säännöt

Halal-teurastuksessa avustaa islamin-uskoinen teurastaja ja paikalla on aina myös tarkastuseläinlääkäri. Halal-eläimen tainnuttaa teurastamon työntekijä, mutta kaulan viiltää nopeasti auki islamin-uskoinen henkilö pyydettyään siihen ensin luvan Jumalalta.

Erilaisia versioita halal-lihasta Suomessa saa.

Harri Lähteenmäki

– Yleisin väärinkäsitys on se, että halal-liha on aina peräisin tainnuttamattomasta eläimestä eli että verenlasku tehdään ilman tainnutusta. Näin ei aina ole, oikaisee Salminen ja korostaa, että kotimaisen ja myös ruotsalaisen halal-lihan kohdalla tiedetään, että ne on tuotettu aina tainnuttamalla.

Suomessa eläimet tainnutetaan pulttipistoolilla, sähköllä tai kaasulla. Naudat tainnutetaan pulttipistoolilla, siat enimmäkseen kaasulla. Linnut tainnutetaan kaasulla tai sähköllä. Tainnutuksen jälkeen eläimen kaulavaltimot viilletään auki ja se kuolee verenhukkaan.

Yrittäjä Harri Lähteenmäki, H-lihapalvelut Ky.
Yrittäjä Harri Lähteenmäki, H-lihapalvelut Ky.Riikka Pennanen / Yle

Yrittäjä Harri Lähteenmäki H-lihapalvelut Ky:stä Jyväskylästä vahvistaa, että halal-lihaa kysytään entistä enemmän.

– Erilaisia versioita halal-lihasta Suomessa saa, mutta lainsäädäntö estää varsinaisen sata prosenttisen kotimaisen halal-lihan saannin. Vastaanottokeskusten paikkakuntien vähittäismyymälöistä ja SPR:ltä on tullut paljon kyselyjä halal-lihan saannista.

Kauppiaat heräävät kysyntään

Lähteenmäen mukaan halal-liha tulee olemaan kasvava trendi lihamarkkinoilla ja tähän kauppiaiden pitää pystyä jollain tavalla vastaamaan. Lähteenmäki on kartoittanut markkina-alueita, mistä voisi saada suht puhdasta ja jopa sataprosenttista halal-lihaa, mutta niiden saannista ei voi antaa vielä lupauksia.

Tiukimmille islamin uskoisille suomalainen teurastustapa ei kelpaa.

Harri Lähteenmäki

Euroopassa on muutama maa, joka sallii halal-teurastuksen, mutta niistä maahantuonti Suomeen on aika vähäistä. Kun halal-lihaa ei saa, niin osa muslimeista ostaa sen korvikkeeksi mahdollisimman nuorta ja tuoretta naudanlihaa.

– Suurin osa myynnissä olevasta halal-lihasta tulee ulkomailta. Kotimaista voi saada teurastamoista erikseen tilaamalla. Kaikkein tiukimmille islamin uskoisille suomalainen teurastustapa ei kelpaa, kertoo Harri Lähteenmäki.

Tuontibroileri on suosituinta halal-lihaa Suomessa.
Halal-broileria.Riikka Pennanen / Yle