Reuters: YK harkitsee uusia sääntöjä ja käytäntöjä korruptioskandaalin vuoksi

Korruptioskandaalin vuoksi asiaa selvittänyt työryhmä ehdottaa muutoksia muun muassa tietojen antamiseen ja seurantaan. Yleiskokous keskustelee ehdotuksista ensi viikolla.

YK:n yleiskokouksen entinen puheenjohtaja sekä Antigua ja Barbudan entinen YK-lähettiläs John Ashe järjestön yleiskokouksessa syyskuussa 2013. Kuva: Andrew Burton / EPA

YK harkitsee uusia eettisiä sääntöjä ja tiedottamisvelvollisuutta aiemmin paljastuneen korruptioskandaalin vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin julkitulleen korruptioskandaalin vuoksi asiaa selvittänyt työryhmä ehdottaa muutoksia nykyiseen toimintamalliin, sillä aiemmin YK:n yleiskokouksen puheenjohtajien kuluja ja taloutta ei ole valvottu järjestelmällisesti.

Nyt YK:n yleiskokouksen vaihtuvia puheenjohtajia vaadittaisiin paljastamaan matka- ja muut kulunsa. Lisäksi raportissa suositellaan pysyvää henkilöstöä seuraamaan tilannetta ja varmistamaan jatkuvuutta puheenjohtajamaan vaihtuessa seuraavaan.

YK:n yleiskokouksen entinen puheenjohtaja ja kuusi muuta henkilöä ovat syytettyinä Yhdysvaltain viranomaisten aloittamassa korruptiotutkinnassa. He ovat syytettyinä yli 1,3 miljoonan dollarin eli vajaan 1,2 miljoonan euron lahjusten vastaanottamisesta

Syytettyinä ovat muun muassa yleiskokouksen ex-puheenjohtaja sekä Antigua ja Barbudan entinen YK-lähettiläs John Ashe, Dominikaanisen tasavallan YK:n apulaislähettiläs Francis Lorenzo ja viisi muuta henkilöä.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon asetti työryhmän selvittämään tilannetta ja parantamaan toiminnan läpinäkyvyyttä, kun skandaali paljastui. Työryhmän puheenjohtaja ei ole YK:n työntekijä.

Työryhmän tanskalainen puheenjohtaja Mogens Lykketoft sanoo, että 193 valtion edustama yleiskokous keskustelee raportin ehdotuksista 7. huhtikuuta.