Myanmarin vallanvaihdon viimeinen silaus: Uusi siviilipresidentti vannoi virkavalansa

Maa saa Htin Kyawista ensimmäisen siviilipresidenttinsä yli puoleen vuosisataan. Parlamentti valitsi Aung San Suu Kyin läheisen tukijan presidentiksi pari viikkoa sitten. Suu Kyi on sanonut johtavansa hallitusta kulissien takaa.

Maaliskuun puolivälissä presidentiksi valittu Htin Kyaw poistumassa parlamentin istunnosta Naypyidawissa 17. maaliskuuta. Kuva: Hein Htet / EPA

Myanmarin uusi presidentti Htin Kyaw, 69, on vannonut virkavalansa. Siviilipresidentin virkaanastuminen vie päätökseen historiallisen vallanvaihdon, joka alkoi viime syksyn parlamenttivaaleista.

Marraskuun vaaleissa rauhannobelisti Aung San Suu Kyin johtama demokratian kansallinen liitto NLD otti murskavoiton armeijan tukemasta puolueesta. Myanmarissa presidentin valitsee parlamentti, ja siten NLD:n ehdokkaan nousu maan johtoon oli vaalivoiton jälkeen itsestäänselvyys.

Suu Kyin oman presidenttiehdokkuuden esti sotilasjuntan laatima perustuslaki, mutta NLD valitsi ehdokkaakseen hänen pitkäaikaisen liittolaisensa Htin Kyawin. Todellisen vallan odotetaan siirtyvän Suu Kyin käsiin.

Hallitukselta toivotaan nopeita uudistuksia

Myanmarissa siviili on toiminut valtionjohtajana viimeksi yli puoli vuosisataa sitten.

Väistyvän presidentin Thein Seinin viisivuotisella kaudella Myanmarin demokratisoituminen on edennyt nopeasti ja maahan on virrannut turisteja ja investointirahaa sotilasjuntan löysättyä rajoituksia.

Nyt kansa odottaa Htin Kyawin hallitukselta nopeasti lisää uudistuksia. Myanmar on vieläkin hyvin köyhä maa, ja etenkin rohingya-muslimivähemmistön asema on kurja.

Yksi uuden hallituksen suurista haasteista on toimivien välien säilyttäminen yhä erittäin vaikutusvaltaiseen armeijaan. Armeijalla on edelleen paikkakiintiö parlamentissa ja ylin valta sisä- ja puolustusministeriöissä.

Hallitusta on myös kritisoitu jo ennen sen virkaanastumista siitä, että kaikki ministereiksi nimetyt ovat kuusikymppisiä tai vanhempia ja Suu Kyi on joukon ainoa nainen.