Lepomäki: Kokoomus ja hallitus epäonnistuneet

Myös Stubbille työrauhaa toivonutta kokoomuksen puolue-eliitin kirjettä kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) pitää epäonnistuneena. Hänen mukaansa puolueen eduskuntaryhmä on tukenut puheenjohtajaa eikä keskustelua puolueen sisäisistä linjanvedoista ole käyty.

politiikka
Elina Lepomäki
Elina LepomäkiPetteri Paalasmaa / AOP

Sekä maan hallitus että kokoomus ovat epäonnistuneet Suomen talouden ongelmien hoidossa, arvioi kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) Yle Radio 1:n Ykkösaamussa keskiviikkona.

Hän kiittelee hallitusohjelmaa ja puheenjohtaja Alexander Stubbia hallitusneuvottelujen johtajana.

– Sen jälkeen kun on päästy toimeenpanoon, ikävä kyllä ei voi nähdä että hallitus sen puoleen kuin kokoomuskaan ei ole onnistunut niissä asioissa, joita tämä maa kiivaasti tarvitsee, Lepomäki sanoi.

– Keskeisissä uudistuksissa, erityisesti työmarkkinakysymyksissä, on otettu pikemminkin takapakkia.

Lepomäki arvioi, että jos työlllisyysastetta ei saada ylöspäin, julkista taloutta voidaan joutua sopeuttamaan vielä suunniteltua enemmän. Hän odottaa kokoomuksen puheenjohtajalta, valtiovarainministeri Alexander Stubbilta toimia.

– Kokoomus, jos joku, olisi se taho valtiovarainministerin ominaisuudessa, joka ottaisi suvereenin, uskottavan otteen Suomen talouden hoidosta, Lepomäki sanoi.

"Linjakeskustelua ei ole käyty"

Stubbille työrauhaa toivonutta kokoomuksen puolue-eliitin kirjettä Elina Lepomäki pitää epäonnistuneena. Hänen mukaansa puolueen eduskuntaryhmä on tukenut puheenjohtajaa eikä keskustelua puolueen sisäisistä linjanvedoista ole käyty.

– Tuki on ollut erittäin voimallista ja kaikki apu on kyllä annettu.

Myös kansanedustaja Eero Lehden (kok.) mielestä Stubbilla on eduskuntaryhmän vankka tuki.

– En ole havainnut, että hänen työrauhaansa olisi häiritty.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo on yksi tukikirjeen allekirjoittajista.

– Seuraavien viikkojen aikana käydään läpi ne asiat, jotka ratkaisevat tämän hallituskauden onnistumisen: sote-asiat, kehysriihi ja yhteiskuntasopimus. Ymmärrän, että tästä lähtökohdasta haluttiin antaa tällainen viesti, hän perusteli.

Sankelo kuitenkin myöntää, ettei kirje ollut onnistunut.

– Olihan tämä erikoinen toimenpide. Uskoisin, että tuki olisi ollut kanavoitavissa toisellakin tavalla.

Puheenjohtajavaali tulee

Sankelo uskoo, että kokoomuksen puoluekokouksessa kesäkuussa käydään puheenjohtajavaali.

Lehden mukaan Stubbille kaksi vuotta sitten puheenjohtajavaalin hävinnyt ja nyt ehdokkuudesta kieltäytynyt Jan Vapaavuori olisi kokemuksensa perusteella paras ehdokas. Vapaavuori on kuitenkin ilmoittanut, ettei ole käytettävissä.

Elina Lepomäki odottaa kokoomuksen puheenjohtajalta tiukempia otteita.

– Kokoomus kaipaa puheenjohtajaa, joka on valmis pistämään kaikkensa sen eteen, että Suomen taloudellinen kurjuus saadaan hyvinkin nopeasti käännettyä.

Hän harkitsee asettumista ehdolle puoluejohtajakisaan.

Varapuheenjohtaja Sankelo suitsii kokoomuksen puheenjohtajaan liitettyjä odotuksia: Kokoomus on kolmesta hallituspuolueesta tällä hetkellä pienin, hän muistuttaa.

– Puheenjohtajan tulee määrätietoisesti viedä eteenpäin hallituksen ohjelmaa ja kokoomuksen tavoitteita, mutta tässä tilanteessa kokoomus ei ole piikkipaikalla.