Trump perui puheitaan: Kieltäytyi tukemasta ketään muuta republikaania presidentinvaalissa

Vielä kuun alussa kaikki republikaanien presidenttiehdokkuuden tavoittelijat kertoivat asettuvansa lopulta valittavan ehdokkaan taakse, kuka sitten voittaakaan. Nyt Trump sanoi suoraan ei ja myös Ted Cruz ja John Kasich kiertelivät vastauksissaan.

USA:n presidentinvaali
Trump levittelee käsiään haastattelutilanteessa.
Liikemies Donald Trump toimittaja Anderson Cooperin haastateltavana CNN-kanavan järjestämässä vaalitilaisuudessa Milwaukeessa 29. maaliskuuta.Tannen Maury / EPA

Republikaanien presidenttikilpaa johtava Donald Trump sanoo, että hän ei sitoudu tukemaan republikaanien presidenttiehdokasta, jos joku muu kuin hän itse tulee valituksi.

Trumpilta kysyttiin asiasta uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa tiistai-iltana.

– Minua on kohdeltu hyvin epäreilusti, Trump perusteli republikaanipuolueen johtoon viitaten.

Trump sanoi myös, ettei hän kaipaa tärkeimmän haastajansa Ted Cruzin tukea.

– Hänen ei tarvitse kannattaa minua... En pyydä hänen tukeaan.

Cruz ja Kasich kiertelivät

Cruzilta puolestaan kysyttiin, asettuisiko hän Trumpin taakse, jos tämä valitaan presidenttiehdokkaaksi.

– Donaldista ei tule republikaanien ehdokasta. Me voitamme hänet, Cruz sanoi.

Hän ei kuitenkaan suoranaisesti kieltäytynyt tukemasta Trumpia, vaikka sanoikin, että Trumpin ehdokkuus johtaisi demokraattien voittoon ja Hillary Clintonin valintaan presidentiksi.

Republikaanien kolmas presidenttiehdokkuuden tavoittelija, Ohion kuvernööri John Kasich sanoi CNN:lle tiistaina, että todennäköisesti olisi ollut parempi, jos kukaan heistä ei olisi alun alkaenkaan antanut lupausta tukea puolueen lopullista ehdokasta.

– Jos ehdokas on joku, joka mielestäni todella vahingoittaa ja jakaa maata, en voi seistä hänen takanaan, Kasich muotoili.

Sitä Kasich ei kertonut, pitääkö hän Trumpia tällaisena ehdokkaana.

Ehdokkaiden välit yhä huonommat

Vielä maaliskuun alussa järjestetyssä vaaliväittelyssä Trump, Cruz ja Kasich lupasivat antaa tukensa republikaanien presidenttiehdokkaalle riippumatta siitä, kuka hän on.

Viime viikon aikana Trumpin ja Cruzin välit ovat huonontuneet entisestään, ja ehdokkaiden keskinäinen nokittelu ja loanheitto on yltänyt jo vaimoihin asti.