Työtön ymmärtää säästölinjan – "Mutta haetaanko säästöjä ihan oikeista kohderyhmistä?"

Kaksi vuotta työttömänä ollut kajaanilainen Tarja Rönkkö uskoo, että voi päästä koulutuksen kautta takaisin työelämään. Koulutus on kiinni siitä, että hän löytäisi yrityksen, joka ottaisi hänet koulutuksen ajaksi työhön. Niitä yrityksiä on kuitenkin harvassa, tuumailee Rönkkö.

Kotimaa
Vasemmalla istuu Osmo Heikkinen, oikealla Tarja Rönkkö keittiön pöydän ääressä.
Jarmo Nuotio / Yle

Omakotitalon ikkunasta paistaa keväinen aurinko Kajaanin Purolassa. Se lämmittää ja tuo uutta toivoa kaksi vuotta työttömänä olleelle Tarja Rönkölle.

– Puolen vuoden mittaiseen koulutukseen olisi nyt mahdollisuus, mutta sitä varten pitäisi vielä löytyä yritys, joka ottaisi minut koulutuksen ajaksi työhön. Sellaista yritystä on vaikea löytää, mutta sekin ratkeaa ihan lähiaikoina.

Jos koulutus onnistuu, sitä kautta on tarkoitus myös työllistyä.

Laajemmassa kuvassa minä kyllä ymmärrän säästöjen tarpeellisuuden, mutta haetaanko säästöjä ihan oikeista kohderyhmistä?

Tarja Rönkkö

– Kajaanissa on vain vähän taloushallinnon töitä tarjolla, joten suoraan työllistyminen on vaikeaa. Tosin yritykset ovat halukkaita ottamaan ihmisiä harjoittelemaan, mutta tämä ei nyt vain ole osunut kohdalle.

Eläkeputkessa oleva Osmo Heikkinen nyökyttelee vieressä, ja tuumailee uskovansa siihen, että Tarja onnistuu työpaikan vielä saamaan.

– Kovasti Tarja on sen eteen pari vuotta töitä tehnyt, mutta kyllä se vielä kärsivällisyyttä vaatii. Onneksi asutaan omakotitalossa, niin koko ajan on jotain laittamista sisällä ja ulkona. Se ehkäisee tehokkaasti syrjäytymistä.

Säästölinja askarruttaa

Samaan aikaan kun Tarja on hakenut työtä, hän on törmännyt myös säästölinjaan niin puheissa kuin arjessakin. Palkkatuetunkin työn löytäminen on vaikeutunut.

– Laajemmassa kuvassa minä kyllä ymmärrän säästöjen tarpeellisuuden, mutta haetaanko säästöjä ihan oikeista kohderyhmistä? Juuri luin, että esimerkiksi palkkatuki haluttaisiin kokonaan pois yhdistyksiltä. Silloin esimerkiksi työvoimayhdistykset eivät voisi tarjota työttömille mahdollisuuksia pitää työkuntoa yllä.

Rönkkö nostaa esimerkiksi Kajaanin työvoimayhdistyksen Eines-ruokalan toiminnan.

– Jos ei palkkatukea voida maksaa, ruokalaan ei voi palkata työntekijöitä. Talkoilla ruokala tuskin toimisi. Se olisi paitsi ruokalan loppu myös henkinen isku, sillä edullisen ruoan lisäksi Eines on kohtaamispaikka.

Usko on edelleen vahva

Kaksi vuotta kestänyt työnhaku on rankkaa, toteaa Rönkkö.

– Kyllä jossain vaiheessa alkaa epäillä omaa osaamistaan. Kaksi vuotta on pitkä aika paitsi hakijalle, myös työn tarjoajalle. Sillä puolella herää helposti kysymys, miten tuo kaksi vuotta on vaikuttanut. Vaatii työttömältä kanttia, ettei heitä hanskoja tiskiin.

Rönkkö vakuuttaa, että ei aio hanskojaan hukata.

Minä seurailen sivusta äänen tasoa, kun koneelta kuuluu ärräpäitä "Kiitos kiinnostuksestanne" -vastauksiin. Kohtuullisella tasolla on ääni pysynyt.

Osmo Heikkinen

– Tämä on toinen kerta kun olen työttömänä, ja ensimmäisellä kerralla työllistyin koulutuksen kautta. Usko on vahva, että niin käy nytkin.

Kuluva aika menee sählyä ja sulkapalloa pelatessa, töitä hakiessa ja kotia ylläpitäessä. Osmo Heikkinen vahvistaa, että työnhakija on pysynyt kunnossa.

– Minä seurailen sivusta äänen tasoa, kun koneelta kuuluu ärräpäitä "Kiitos kiinnostuksestanne" -vastauksiin. Kohtuullisella tasolla on ääni pysynyt, joten eiköhän tämä etene. Jos ei sitten Sipilän porukalta tule jotain uutta ja isoa säästöideaa.