Taito, joka jokaisen vanhemman on syytä osata: Näin vauva elvytetään

Monelle suomalaiselle ensiapuohjeet ovat tuttuja, mutta miten niitä sovelletaan alle vuoden ikäiseen lapseen? Aamu-tv:ssä lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela ja lääketieteen lisensiaatti Juha Richter kertoivat ja näyttivät, miten toimia.

Aamu-tv
Vauvanuken elvytystä.
Aamu-tv:ssä Juha Richter demonstroi vauvanukella, miten elvytys tapahtuu.

Yleisimmät pienten lasten ensihoitotilanteet syntyvät, kun lapsi nielaisee pienen esineen.

– Aikuisten ensihoitotilanteista nämä poikkeavat sillä, että lapsilla tilanteet johtuvat harvoin sydänperäisistä syistä, vaan ne ovat enemmän hapenpuutteen aiheuttamia, lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela kertoo.

Valtaosassa tilanteista vierasesine poistuu yskän myötä, mutta mikäli hengitys salpautuu, täytyy happi saada jälleen kulkemaan. Leikki-ikäisille ja aikuisille toimii Heimlichin ote, mutta vauvojen kanssa toimitaan eri tavalla.

Jos ei tee mitään, niin silloin tilanne on tosi huono

Erikoislääkäri Tiina Tuomela

Vierasesineen voi yrittää poistaa kurkunpäästä sormin, mutta jos tämä ei ole mahdollista, asetetaan vauva makaamaan esimerkiksi reisien päälle niin, että pää osoittaa alaspäin. Sen jälkeen vauvaa isketään lapaluiden alle viisi kertaa.

– Tärkeää on lyödä napakasti, kunnon iskuja. Jos esine ei tällä irtoa, niin sitten tarvitaan painantaelvytystä ja hengitysten avustamista, Tuomela sanoo.

Elvytyksen vaiheet

Lääketieteen lisensiaatti Juha Richter demonstroi, miten vauvan elvytys käytännössä tapahtuu:

1) Kun lapsi vaikuttaa elottomalta tai menettää tajuntansa, on tärkeää puhutella lasta ja esimerkiksi ravistella tätä olkapäistä. Jos lapsi ei reagoi tähän, siirry vaiheeseen 2.

2) Jos läsnä on toinen henkilö, pyydä tätä soittamaan hätäkeskukseen. Jos olet tilanteessa yksin, soita hätäkeskukseen ja aseta puhelin kaiutin-tilaan samalla kun aloitat elvytyksen. Mikäli soittaminen ja elvyttäminen ei samaan aikaan ole mahdollista, tee yksi elvytyskierros ja soita vasta sen jälkeen.

3) Avaa hengitystiet. Yhden käden toisella sormella nostetaan leuankärkeä ja toisella kädellä painetaan päätä hieman taaksepäin.

4) Tarkista, toimiiko hengitys. Vie poski lähelle lapsen suuta ja tarkista liikkuuko rintakehä, kuuluvatko hengityksen äänet ja tuntuuko poskella ilman virtaus. Jos hengitys on katkonaista tai pysähtynyt, siirry vaiheeseen 5 ja aloita puhalluselvytys välittömästi.

5) Lapsilla aloitetaan puhalluksesta, ei painelusta. Vie oma suu sekä suun että sierainten yli ja puhalla viisi kertaa ilmaa lapsen suuhun. On tärkeää, että puhalluksen aikana lapsen rintakehä kohoaa. Jos rintakehä ei kohoa, on syytä avata lapsen suuta ja poistaa mahdollisesti näkyvä vierasesine. Jos puhallus ei auta, siirry vaiheeseen 6 ja paineluvaiheeseen.

6) Alle vuoden ikäisillä paina rintalastan alaosaa kahdella sormella 15 kertaa niin, että sormet painuvat noin kolmanneksen rintakehän syvyydestä alaspäin. Jos kyseessä on yli vuoden ikäinen lapsi, käytä kahden sormen sijaan kämmentyveä. Painelun jälkeen puhalla 2 kertaa. Jatka elvytystä rytmillä 15 painallusta ja 2 puhallusta.

Lastentautien erikoislääkäri Tuomela muistuttaa, että tärkeintä elvytystilanteissa on tarttua toimeen.

– Harvemmin tekemisestä aiheutuu haittaa, mutta jos ei tee mitään, niin silloin tilanne on tosi huono, Tuomela sanoo.