Kemin ja Keminmaan tilinpäätökset alijäämäisiä – Lappian tulos plussalla

Kemissä suurin ylitys tuli viime vuonnakin sosiaali- ja terveysmenoissa. Kaupunginjohtaja Tero Nissinen toteaa, että kokonaistulos on huono, mutta orastavia merkkejä kurssin muuttumisesta on olemassa. Keminmaan tulos oli alijäämäinen, mutta budjetoitua parempi. Säästötoimia tehnyt koulutuskuntayhtymä Lappian tulos oli 1,5 miljoonaa euroa plussalla.

liikevoitto
Kemin kaupungintalo
Risto Koskinen / Yle

Kemin viime vuoden tilinpäätös on 5,3 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Suurin ylitys, 4 miljoonaa euroa tuli viime vuonnakin sosiaali- ja terveysmenoissa. Erityisesti menot ylittyivät erikoissairaanhoidossa sekä vammais- ja hoivapalveluissa.

Kaupunginjohtaja Tero Nissinen toteaa, että kokonaistulos on huono, mutta orastavia merkkejä kurssin muuttumisesta on olemassa.

– Menojen kasvu on alkanut hidastua. Muun muassa tekninen toimi, sivistystoimi ja kulttuuri ovat pysyneet hyvin ohjauksessa, Nissinen sanoo.

Nissinen kertoo, että tilinpäätökseen tuli lisäksi noin 900 000 euroa lisää koronvaihtosopimusten vastuita. Nämä varaukset voidaan purkaa vuoden 2016 tilinpäätöksessä.

Kaupungin lainakanta kasvoi 4,7 miljoonalla eurolla. Vuoden lopussa lainaa oli 86 miljoonaa euroa. Lainaa asukasta kohden on 3995 euroa.

Keminmaan tulos budjetoitua parempi

Keminmaa on saanut korjattua talouttaan viime vuoden aikana. Vuoden 2015 tulos on 300 000 alijäämäinen, mutta kuitenkin 1, 8 miljoonaa euroa budjetoitua parempi. Viime vuoden tulos on 460 000 euroa edellisvuotta heikompi.

Kunnan henkilöstömenot olivat viime vuonna 1,8 miljoonaa budjetoitua pienemmät.

Kunnan lainakanta kasvoi viime vuoden aikana 1,5 miljoonaa euroa ja oli vuoden lopussa 17,3 miljoonaa euroa. Lainaa asukasta kohden on 2068 euroa

Lappian tulos plussalla

Koulutuskuntayhtymä Lappian viime vuoden taloudellinen tulos on 1,5 miljoonaa plussalla. Lappia teki viime vuonna säästötoimia, jotka kohdistuivat kaikkiin kustannuksiin.

Kuntayhtymän toimintamenot olivat 1,9 miljoonaa euroa alle budjetoidun. Lappian lainamäärä laski ja maksuvalmius vahvistui.

Viime vuoden lopussa Lappiassa oli 367 työntekijää, mikä on 29 vähemmän kuin vuotta aiemmin.