Uusi idea testissä: Koulurepun lähetin varoittaa autoilijaa tietä ylittävästä lapsesta

Harvinaiset vilkkuvalot varoittavat autoilijoita tietä ylittävistä koululaisista Liperissä. Salokylän koulun oppilaille on jaettu reppuihin laitettavat lähettimet, jotka aktivoivat koulun vieressä maantiellä sijaitsevat varoitusvalot. Valot ovat tiettävästi ensimmäiset laatuaan Suomessa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Moni liperiläisen Salokylän koulun oppilas ylittää päivittäin vilkasliikenteisen maantien reilun tulitikkuaskin kokoinen lähetinlaite repussaan. Koulun läheisyydestä maantien varrelta löytyy kaksi sähköistä vilkkutaulua.

Kun koululainen on noin sadan metrin päässä taulusta, molemmat vilkkutaulut varoittavat autoilijoita keltaisella värillä.

Idea varoitusvaloista saatiin, kun huolestuneet vanhemmat kaipasivat parannusta Liperintien liikenneturvallisuuteen.

– Maantien nopeusrajoitusta ei voitu laskea 80 kilometrin tuntivauhdista eikä hidastetöyssyjä rakentaa. Ely-keskus ehdotti sitten näiden valovilkkutaulujen kokeilemista, Salokylän koulun johtaja Jaana Minkkinen kertoo.

"Loistava keksintö"

Liperintien vilkkuvalojärjestelmän kustantaneen Ely-keskuksen mukaan valot ovat maan ainoat. Ely-keskus haluaa valoista nyt palautetta ja saattaa sijoittaa niitä jatkossa myös muualle Suomeen.

Liperissä ensimmäisen viikon kokemukset vilkkuvien valotaulujen kanssa ovat olleet hyviä.

– Loistava keksintö. Liikennemäärät tuntuvat lisääntyvän tällä tiellä koko ajan. Tässä ajetaan kovia vauhteja ja aika huolettomasti. Kännykkäänkin puhutaan toistuvasti. Hyvä, että autonkuljettajia nyt vähän herätellään, Salokylän koulua käyvän oppilaan vanhempi Arto Mononen sanoo.