1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämäläisedustajat Filatov ja Louhelainen vaativat: Nollatyösopimuksiin selvät säännöt

Eduskunta keskustelee keskiviikkona nollatyösopimuksista. Työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajan, SDP:n Tarja Filatovin mukaan nollasopimukset ovat tällä hetkellä kaiken lainsäädännön ulkopuolella.

Tarja Filatov
Hämäläiset kansanedustajat Anne Louhelainen (sd.) ja Tarja Filatov (sd.)
Tuija Veirto / Yle

Nollatyösopimusten nykytilanteesta ja käytännöistä keskustellaan tänään eduskunnassa, kun Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa on julkinen kuuleminen kansalaisaloitteesta. Tilaisuutta voi seurata myös netistä.

– Se on melko harvinaista. Yleensähän nämä valiokuntien vastaavat tilaisuudet ovat varsin suljettuja, kertoo Työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.)

Filatovin mukaan nollasopimukset ovat tällä hetkellä kaiken lainsäädännön ulkopuolella.

– Niistä on tullut tapa kiertää niitä työnantajille kuuluvia vastuita, joita liittyy lomiin tai sairasajan palkkoihin tai vaikkapa perhevapaisiin.

Se ei Filatovin mielestä estä sitä, että työaikoja voitaisiin käyttää joustavasti.

Ei ihmisiä voi vain pitää reservissä, kyllä työsopimukseen pitäisi kirjata, onko tunteja vai ei.

Anne Louhelainen

– Kaikilla ei voi olla kahdeksan tunnin työpäivää, mutta erilaiset työsopimusten muodot eivät saisi kuitenkaan olla niitä, joilla dumpataan työehtoja. Vaikka työajat vaihtelisivat erilaisissa työsuhteissa, sama turva pitää olla kaikissa.

"Pitää selvittää sudenkuopat"

Myös perussuomalaisten Anne Louhelaisen mielestä nollatyösopimukset ovat työntekijälle kohtuuttomia.

– Se ei ole kohtuullista, että ihmisen pitää vain odottaa kotona, että tuleeko töitä vai ei. Ei ihmisiä voi vain pitää reservissä, kyllä työsopimukseen pitäisi kirjata, onko tunteja vai ei.

Nollasopimuksia hän ei kuitenkaan lähtisi kokonaan kieltämään.

– Ensin pitää selvittää sudenkuopat. Joihinkin elämäntilanteisiin, esimerkiksi opiskelijoille, sopimuskäytännöt voivat toimia.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta järjestää tänään Pikkuparlamentissa julkisen kuulemisen kansalaisaloitteesta, jolla pyritään nollasopimusten kieltämiseen lailla. Tilaisuutta voi seurata suorana netissä kello 11.30 – 13 osoitteessa www.eduskunta.fi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi