A-studiossa ihastuttanut yritysjohtaja toivoo Suomen ottavan mallia Kiinasta: "Ei käytetä aikaa otvailuun, vaan pannaan toimeksi"

Genelecin perustajan Ilpo Martikaisen mielestä Suomessa ei pitäisi jäädä miettimään, toimiiko kilpailukykysopimus, vaan tehdä – ja tarvittaessa korjata, jos jokin ei toimi. Kun jokainen ajaa vain omia etujaan, kokonaisuus voi jäädä huomiotta.

talous
Ilpo Martikainen
Katso tästä Ilpo Martikaisen ja Varman toimitusjohtaja Risto Murron haastattelu Ylen A-studiossa.

Ylen A-studiossa tiistai-iltana esiintynyt kaiutinvalmistaja Genelecin perustaja Ilpo Martikainen on herättänyt ihastusta sosiaalisessa mediassa tyynen rauhallisilla kommenteillaan Suomen talouden tilasta.

Apaattiseksi Suomen tämänhetkistä tilaa luonnehtiva Martikainen arvioi, että mikäli että mikäli yrityksen johtaminen olisi yhtä tuskaisaa kuin Suomen kilpailukykyneuvottelujen, lopputuloksena olisi konkurssi.

Martikainen kertoo olevansa hieman yllättynyt saamastaan huomiosta.

Jos jokin menee pieleen, se korjataan

Ilpo Martikainen

– Varmasti näitä asioita on moni muukin funtsinut, enhän minä sanonut mitään uutta.

Suomen tilaa kuvatakseen Martikainen ottaa esimerkin Kiinasta, jossa Genelecillä on myös tytäryhtiö.

– Mikä into ja vimma heillä onkaan tehdä työtä ja ajaa asioita. Aikaa ei käytetä otvailuun, vaan laitetaan toimeksi. Jos jokin menee pieleen, se korjataan, eikä jäädä miettimään, mitähän tästä tulee.

Yksityiskohtia puolustaessa kokonaisuus jää huomiotta

Martikainen muistuttaa, että Suomen talousalue on pieni, vain "puoli Lontoota", minkä vuoksi sen kuntoon laittamisen ei tulisi olla ylivoimaista.

– Jos kaikki ovat sitä mieltä, että jotain tulee tehdä, miksei sitä tapahdu? Suomessa on aiemminkin tehty isoja liikkeitä, kuten valtava jälleenrakennus sodan jälkeen. Se oli hämmästyttävä suoritus, eikä siitäkään selvitty ilman ristiriitoja, mutta kuitenkin se onnistui, Martikainen vertaa.

Suomessa on aiemminkin tehty isoja liikkeitä

Ilpo Martikainen

Martikainen ei suoraan kritisoi etujärjestöjä neuvotteluiden hitaudesta, mutta muistuttaa, että tuoreiden kyselyjen mukaan kansalaiset olisivat valmiita tinkimään enemmästä kuin etujärjestöt.

– He kukin toki sanovat ajavansa jäsenistönsä etuja, mutta silloin kokonaisuus voi jäädä unohduksiin. Pienellä uhrautuvaisuudella voitaisiin saada paljon aikaan.

Positiivisella tyytymättömyydellä hyvästä vielä parempi

Martikainen luottaa yritystoiminnassa ennen kaikkea selkeyteen ja ajatuksen kirkkauteen.

– Maailmassa on paljon sellaista, mitä olisi kiva tehdä. Sitten tulee vastaan, onko se kannattavaa, ja toisaalta, onko se firman syvimmän olemuksen mukaista. Rönsyilyssä häviää helposti toiminnan ydin.

Rönsyilyssä häviää helposti toiminnan ydin

Ilpo Martikainen

Yrityksen sisäisessä uudistumisessa tärkeää on "positiivinen tyytymättömyys".

– Katsotaan siis kaiken aikaa, missä voidaan parantaa. Jos sellaisen toimintamallin tai -muodon saa päälle koko henkilökunnan tasolla, hyvästä voidaan saada vielä parempi, Martikainen vakuuttaa.

Made in Finland ei tuo tuotteelle lisäarvoa

Iisalmessa pääpaikkaansa pitävän Genelecin juuret ovat sen verran syvällä Savon maaperässä, että tuotannon siirtämisestä ulkomaille ei ole koskaan edes puhuttu.

Made in Finland ei ole minkäänlainen myytti

Ilpo Martikainen

– Sopeutamme toimintamme aina ympäröiviin olosuhteisiin. Meille se tarkoittaa, ettemme pyri markkinoille, jossa on paljon ja halpaa, vaan etsimme asiakkaat, jotka arvostavat ominaisuuksia, joita me pystymme kohtuuhinnalla rakentamaan.

Suomen vellova taloustilanne ei Martikaisen mukaan vielä tunnu ainakaan heidän vientiponnisteluissaan. Martikainen muistuttaa, että suuri osa asiakkaista ei edes tiedä Genelecin olevan suomalainen.

– Siinä vaiheessa, kun porukka on käymässä meillä, ja käymme Porovedellä soutelemassa, sillä on merkitystä. Mutta muuten "made in Finland" ei ole minkäänlainen myytti.

_Korjaus otsikkoon 30.3.2016 kello 15.37: Ilpo Martikainen on Genelecin perustaja, ei toimitusjohtaja. Tekstissä titteli oli oikein. _