1. yle.fi
  2. Uutiset

Tohtori Googlen vastaanotolla diagnoosi voi mennä pahasti pieleen

Kun vaivat iskevät, apua haetaan usein internetistä. Verkko on täynnä sekalaista tietoa eri sairauksista ja niiden hoidosta. Vertaistukiryhmän keskustelupalsta voi kuitenkin olla sairastuneelle korvaamaton tuki.

terveys
Tohtori Google on suosituin terveystiedon lähde.
Juha Hintsala / Yle

Miljoonat ihmiset naputtelevat päivittäin omia vaivojaan koskevia hakusanoja internetin hakukoneisiin. Niiden antamien tietojen perusteella itsenäisesti tehty diagnoosi voi mennä kuitenkin pahasti pieleen. Tavalliselle netinkäyttäjälle terveystiedon suosituin lähde on hakujätti Google.

Vastoin yleistä käsitystä työterveyshuollossa törmää harvoin itselleen nettidiagnoosin tehneeseen asiakkaaseen.

Terveystalon asiantuntija, työterveyslääkäri Päivi Metsäniemen mukaan useimmat kertovat ujostellen hakeneensa vaivoihinsa hieman tietoa internetistä, mutta omaa valmista diagnoosia ei lääkärille juuri tyrkytetä.

Pelkällä oireiden mukaisella nettihaulla voi mennä tosi pahasti metsään.

Päivi Metsäniemi

– Kysyn heti potilaalta, millä tavoin hän on hakenut tietoa oireistaan tai sairaudestaan. Pelkällä oireiden mukaisella nettihaulla voi mennä tosi pahasti metsään, varsinkin jos lukee vain ensimmäiset osumat.

Toiset häpeilevät googlettamistaan, mutta kun asiaa lähestytään oikealla tavalla, päästään käsittelemään sairauden pelkoa ja oikomaan vääriä käsityksiä, kertoo Päivi Metsäniemi.

– Mitä avoimemmin vastaanottotilanteessa näistä asioista puhutaan, sen parempi on lopputulos. Ohjaan ihmisiä lääkärin tehtävien ohella myös oikeille ja fiksuille sivustoille, josta saa luotettavaa tietoa. Tiedonjano on sairastuneella yleensä niin kova, että pelkällä vastaanottokäynnillä sitä ei voi sammuttaa.

Palstoilla kiivasta keskustelua

Netin keskustelupalstoilla käydään kiivasta keskustelua terveyteen liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi sairauksista ja lääkkeiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Keskustelupalstojen "asiantuntijoiden" väitteitä ihmetellessä voi oma arvostelukyky hämärtyä sairauden keskellä.

– Kannattaa tarkistaa mistä tiedot ovat peräisin: onko kyseessä tavallinen keskustelupalsta, jossa mielipiteet voivat perustua ihan mihin tahansa. Itse ohjaan asiakkaani Duodecimin ylläpitämän terveyskirjasto.fi -sivustolle, joka on paras suomenkielinen nettisivusto luotettavan lääketieteellisen tiedon suhteen, summaa työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi.

Tohtori Google voi olla myös meidän oikeiden tohtoreiden ystävä.

Päivi Metsäniemi

Terveydestään voi olla kiinnostunut monin eri tavoin, mutta internet ei ole välttämättä paras keino hankkia tietoa mieltään vaivaavista asioista. Parasta olisi keskustella omaan terveydentilaan liittyvistä asioista ensin asiantuntijan kanssa.

– Monet asiakkaat sanovat, etteivät ole hakeneet tietoa netistä, koska siellä törmää vain kauhutarinoihin. Sairaana ja kipeänä arvostelukyky voi hämärtyä niin, että hurjat tarinat tuntuvat lukijasta liiankin todenmukaisilta ja omakohtaisilta. Yleensä näillä keskustelupalstoilla ei kerrota siitä, että asiat voivat sujua sairaudesta huolimatta hyvin, Päivi Metsäniemi muistuttaa.

Vertaistukiryhmät antavat eväitä elämään

Pitkäaikaissairaiden ja harvinaisten sairauksien vertaistukiryhmät ovat oma lukunsa netin keskustelupalstoilla. Niissä saa yleensä sellaista tietoa, jota oma lääkärikään ei aina kykene antamaan.

– Kun avoimesti tunnustaa itselleen, ettei tiedä kaikkea, toisesta, samaa sairautta sairastavan henkilön kokemuksista voi potilaalle olla tietyissä tilanteissa enemmän hyötyä kuin lääkärin puolivillaisista ohjeista. Sellaisessa tapauksessa voi ajatella, että tohtori Google voi olla myös meidän oikeiden tohtoreiden ystävä, sanoo Päivi Metsäniemi.

Lue seuraavaksi