Sairaankuljettaja: Teiden kunto haittaa potilaskuljetuksia

Tieurakoitsijoiden mukaan kelirikko on vasta alussa. Tienkäyttäjiltä tulee toisenlaistakin palautetta.

kelirikko
Kelirikko-merkki
Yle

Kevät ja kelirikko kuuluvat Suomessa yhteen. Kelirikkokausi onkin käynnistynyt.

– Alkuvaiheessa ollaan, ja sorateiden pintakelirikkoa vielä odotellaan. Tiet ovat vielä käytännössä jäässä, sanoo yksikön päällikkö Jari Mikkonen Keski-Suomen ELY-keskuksesta.

Runkokelirikkoa Mikkonen odottelee noin kuukauden päähän.

YIT Rakennuksen infrapalveluiden Jyväskylän alueurakan työnjohtaja Jani Sihvonen vahvistaa Mikkosen tiedot.

– Odottavainen vaihe on menossa. Yöpakkaset vähenevät, ja tiestö alkaa sulaa. Aika paljon tehdään vielä esimerkiksi jäätyneiden rumpujen sulatuksia, siellä täällä on myös pehmeitä paikkoja, hän sanoo.

Ambulanssi hidastelee

Osa teiden käyttäjistä on toista mieltä teiden kunnosta. Heidän havaintojensa mukaan kelirikko on jo alkanut ja teiden kunto vain huonontunut viime päivinä.

Kyyjärveläisen sairaankuljettaja Esa-Pekka Bergmanin mukaan kelirikko on edennyt jo niin, että pohjoisen maakunnan huonot tiet haittaavat potilaskuljetuksia.

– Meillä on tietyt ilmoitetut tavoittamisviiveet, emmekä millään pysty pysymään niiden sisällä. Kalusto ei kestä normaalinopeudella 80 km/h rajoitusalueella, siellä joudutaan ajamaan jopa kuuttakymppiä, on niin valtavat kelirikot ja routamonttuja ja soratiellä, hän sanoo.

Rekan kopista näyttää vielä hyvälle

Suolahtelainen Markku Patama katselee kelirikkoa tukkirekan kopista. Sieltä kaikki näyttää vielä hyvältä.

– Yllättävän hyvin tieto ovat vielä kestäneet. Toivottavasti sää pysyisi aurinkoisena ja tuulisena.

Maakunnan sisällä on viikkojen erot siinä, milloin kelirikko toden teolla alkaa. Eteläisessä Keski-Suomessa pintakelirikko on jo käynnissä, pohjoisessa kelit voivat olla vielä hyvinkin talviset.

ELY-keskuksen tiedot perustuvat automaattisen mittausaseman tuloksiin ja tienpitäjien havaintoihin. Niiden mukaan kelirikosta on tulossa normaali.