1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pitääkö ministerin sietää limun heittoa päällensä? Kolanheittäjä käräjillä tänään

Aleksander Stubbin päälle kolaa heittänyttä miestä syytetään kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta. Oikeudessa keskityttäneen rajanvetoon kunnianloukkauksen ja sananvapauden välillä.

Alexander Stubb puhuu ihmisten kanssa märässä paidassa
Stubb sai virvoitusjuomaa päälleen Tampereella marraskuussa.

Valtiovarainministeri Aleksander Stubbin (kok.) päälle virvoitusjuomaa heittäneen miehen oikeudenkäynti alkaa torstaina Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä Mika Mäkinen ei ole velvoittanut Stubbia saapumaan käsittelyyn.

Oikeudenkäynti liittyy Stubbin viime marraskuisen Tampereen-vierailun tapahtumiin. Ministeri oli saapumassa kauppakeskus Koskikeskuksen kahvilaan, kun yleisössä ollut mies heitti lasillisen kolajuomaa ministerin päälle. Juoman heittänyt mies kutsui Stubbia myös valehtelijaksi.

Miestä syytetään kello 13 alkavassa käsittelyssä kunnianloukkauksesta ja lievästä vahingonteosta. Niistä voidaan tuomita sakkoa. Poliisin mukaan Stubbilla ei ole vahingonkorvausvaatimuksia.

Vuonna 1989 syntynyt mies on esitutkinnassa myöntänyt tekonsa. Poliisin rekistereiden mukaan hänellä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Poikkeuksellinen oikeudenkäynti piirtää sananvapauden ja kunnianloukkauksen rajaa

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani uskoo, että oikeuden istunto keskittyy käsittelemään sitä, missä kulkee sananvapauden ja kunnianloukkauksen raja poliitiikon tapauksessa.

– Oikeus selvittää, että pitääkö valtiovarainministerin sietää virvoitusjuoman heittämistä päällensä, kiteyttää Tapani.

Tapani pitää oikeudenkäyntiä epätavallisena kahdellakin tavalla.

– On poikkeuksellista, että oikeudessa puidaan kolan, kermakakun tai vaikka mätien kananmunien heittämistä toisen päälle. Kun tämä yhdistyy vielä ministeriin kohteena, käsittely on epätavallinen.

Tapauksen käsittelyn pitäisi sujua ripeästi. Oikeuden päätös saataneen jo saman päivän aikana.