UM: Yhdysvaltojen ja Israelin päätös varotoimenpide, Turkissa ei konkreettista isku-uhkaa

Sekä Yhdysvallat että Israel ovat antaneet kansalaisille poistumiskehotuksen Turkista alkuviikosta. Myös Suomen ulkoministeriö kehottaa Turkkiin matkustavia noudattamaan varovaisuutta, välttämään väkijoukkoja ja täyttämään matkustusilmoituksen.

Ulkomaat
Turkin kartta.
Yhdysvaltain hallinto on määrännyt Etelä-Turkkiin Adanan, Izmirin ja Muglan maakuntiin sijoitettujen joukkojen ja diplomaattien perheitä poistumaan maasta.Yle Uutisgrafiikka

Suomen Ankaran-suurlähetystön asianhoitaja edustaja Pekka Shemeikka sanoo, että Yhdysvaltojen poistumiskehotuksessa on kyse yleisestä varotoimenpiteestä, ei esimerkiksi terrori-iskun uhasta.

Yhdysvallatmääräsi tiistaina Etelä-Turkkiin sijoitettujen sotilaiden ja diplomaattien perheitä poistumaan maasta heikentyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Samalla yhdysvaltalaisia varoitettiin matkustamasta Kaakkois-Turkkiin.

Mitään konkreettista turvallisuusuhkaa ei ole näkyvissä. Molemmat maat seuraavat kansalaistensa turvallisuutta hyvin laajasti ja tarkasti.

UM:n Pekka Shemeikka

– Yhdysvaltojen mukaan tässä ei ole takana mitään operationaalisia syitä. Perheenjäsenten poistumiskehotus koskee kolmea Turkissa olevaa tukikohtaa, ja se koskee siirtymistä Saksaan, Ankaraan tai Istanbuliin.

– Päätöksen taustalla voi olla se, että Yhdysvallat joutuu varautumaan ensimmäisenä turvallisuusriskeihin ympäri maailmaa. Tästä ei välttämättä voi vetää mitään laajempia johtopäätöksiä, Shemeikka jatkaa.

Myös Israel kehotti kansalaisiaan poistumaan Turkista nopeasti maanantaina. Israelin pääministerin toimiston mukaan ohjeistuksen taustalla on uhka, että terroristijärjestö Isis tai vastaavat ryhmät voivat iskeä Turkin turistikohteisiin.

– Mitään konkreettista turvallisuusuhkaa ei ole näkyvissä, mutta molemmat maat seuraavat kansalaistensa turvallisuutta hyvin laajasti ja tarkasti.

Shemeikka muistuttaa, että myös ulkoministeriö kehottaa suomalalaisia välttämään matkustamista Kaakkois-Turkkiin.

– Edustuston matkustustiedotteessa todetaan, että Turkkiin voi edelleen matkustaa, mutta yleistä riskiarvioita on kohotettu. Ne alueet, joihin tulisi valttää matkustamista ovat Kaakkois-Turkissa ja Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa.

Shemeikka sanoo, että matkustustiedotetta päivitetään heti, mikäli jotain uutta ilmenee. Viimeksi ohjetta päivitettiin pari viikkoa sitten Ankaran pommi-iskun jälkeen. Hän kehottaa myös kaikkia Turkkiin suuntavia tekemään matkustusilmoituksen.