Vapaapäivien määrä on Venäjällä vakio – sunnuntaille sattunut vapaa pidetään maanantaina

Venäläinen logiikka ei aina heti aukea suomalaiselle. Mutta paikallinen ajattelutapa on mainio, kun sen oikein oivaltaa, kirjoittaa kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall.

Ulkomaat
Privet! Kerstin Kronvall
Yle

Olin ostamassa kahvia kioskista Petroskoin rantakadulla ja halusin varmistua siitä, ettei myyjä lisää kuppiini mitään tarpeetonta. Siksi pyysin kahvin ilman maitoa.

Ei tule kysymykseenkään, että jonakin vuonna olisi vähemmän vapaita.

Kerstin Kronvall

– En voi myydä kahvia ilman maitoa, koska meillä ei ole maitoa, myyjä vastasi.

Loogisempaa vastausta ei Venäjällä voi olla, ja ilahduin siitä oikein perinpohjaisesti.

Samalla mieleeni muistui vitsi Neuvostoliiton tavaranpuutteen ajoilta.

– Eikö teillä ole lihaa, asiakas kysyy kaupassa.

– Mitä vielä! Tämä on kalakauppa, meillä ei ole kalaa. Naapurissa on lihakauppa, heillä ei ole lihaa!

Hieman samantyyppistä logiikkaa on venäläisillä vapaapäivillä. Ne nimittäin siirretään aina niin, että vapaa sattuu arkipäivälle.

Ei tule kysymykseenkään, että jonakin vuonna olisi vähemmän vapaita vain siksi, että esimerkiksi vappu sattuu viikonlopulle kuten tänä vuonna.

Yleinen sääntö on, että vapaapäivä joka sattuu sunnuntaille, siirretään maanantaille. Mikäli vapaapäivä on tiistai tai torstai, järjestetään maanantai tai perjantai vapaaksi.

Moskovan puutarhamessuilla valmistaudutaan toukokuun vapaille
Moskovan puutarhamessuilla valmistaudutaan toukokuun vapaille.Kerstin Kronvall / Yle

Tänä vuonna sekäisänmaanpuolustajan päivä 23. helmikuuta että kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta olivat tiistaina.

Valtiollisella päätöksellä niitä edeltävät maanantait olivat vapaapäiviä, joita teoriassa tehtiin sisään niitä edeltävinä lauantaipäivinä. Paitsi että vain pieni osa työntekijöistä teki niin.

Järjestelyt eivät edistä tehokkuutta eivätkä tuotantoa, mutta vaikuttavat kolmanteen t:llä alkavaan asiaan.

Kerstin Kronvall

Vuonna 2012 parlamentti päätti, että tammikuun vapaille osuvat pyhät korvataan vapaapäivinä toukokuun vapaiden yhteydessä.

Siten tänä vuonna tiistai 3. toukokuuta on vapaapäivä, jolla korvataan lauantaina 2. tammikuuta menetetty vapaapäivä.

Maanantai 2. toukokuuta puolestaan on vapaa, koska kuun ensimmäinen päivä on sunnuntai.

Eräänä vuonna pyhäpäivä sattui perjantaille, jolloin lauantaista tuli vapaapäivä, joka tehtiin sisään maanantaina. Tuona maanantaina kävin kirjastossa, mutta paikka sulkeutui hyvin aikaisin, koska työtä tehtiin lauantain aukioloaikojen mukaan.

Tällaiset järjestelyt eivät edistä tehokkuutta eivätkä tuotantoa, mutta vaikuttavat hyvin paljon kolmanteen t:llä alkavaan asiaan, nimittäin työntekijöiden tyytyväisyyteen.

Varsinkin toukokuun vapaat ovat suosittuja. Silloin voi nauttia keväästä ja mikä tärkeintä: istuttaa perunat ja kaalit sekä valmistella puutarhaviljelyksiä tulevaan kauteen.

Tänä vuonna toukokuussa on kaksi pitkää viikonloppua: vappuviikonloppu ja sitä seuraava viikonloppu, sillä voitonpäivä 9. toukokuuta sattuu maanantaille.