1. yle.fi
  2. Uutiset

Pölyt kuriin vappuun mennessä – katujen siivous pääsi vauhtiin Tampereella

Hiekoitussepelin keruu on alkanut Tampereella säiden lämmettyä. Ensimmäisenä harjataan ja pestään pääväylät, bussipysäkkien kohdat ja pyöräilyn pääreitit.

Tampere
Hiekotushiekkaa kasassa ja lumi pilkistää alta
Mari Siltanen / Yle

Katujen puhdistus hiekoitussepelistä on päässyt vauhtiin Tampereella säiden lämmettyä. Kaupungin tiedotteen mukaan kunnossapitokalusto saadaan valjastettua harjausoperaatioon tällä viikolla. Tavoitteena on saada kadut ja pyörätiet puhdistettua vappuun mennessä.

Sepelinkeruu tehdään pääosin muulloin kuin liikenteen ruuhka-aikoina, osa pääväylistä puhdistetaan yöaikaan. Ensimmäisenä harjataan ja pestään pääväylät, bussipysäkkien kohdat ja pyöräilyn pääreitit. Keskustori puhdistetaan heti, kun yöpakkaset hellittävät. Suolaliuosta käytetään pakkasilla sitomaan pölyä bussipysäkkien kohdilla ja vilkkailla kaduilla.

Tampereen kaupungin oma tuotanto eli Tampereen Infra vastaa valtaosin sepelinpoistosta katuverkolla. Puhdistustöissä on yli 100 erilaista konetta ja autoa. Lisäksi portaita, rappusia ja muita hankalia paikkoja joudutaan puhdistamaan käsityönä.

Osaa Tampereen kaupungin yleisistä alueista pitävät kunnossa yksityiset urakoitsijat, ja heillä on käytössään oma puhdistuskalusto.

Sepeliä käytettiin vuonna 2015 noin 16 000 tonnia, ja tänä talvikautena sepeliä on kulunut ainakin saman verran. Käytetty sepeli viedään maanvastaanottopaikoille. Sepeliä voi hyödyntää myös maanrakennuksessa ja täytöissä.

Jalkakäytävien harjaus kuuluu kiinteistöille

Kaikesta sepelin poistosta ei kuitenkaan vastaa kaupunki. Hiekoitussepelin poisto on lain mukaan talvikunnossapitoa eli sepelit poistaa niiden levittäjä.

Kaupunki korjaa sepelit katujen ajoradoilta, toreilta sekä kävely- ja pyöräilyteiltä. Kiinteistön haltija eli yleensä huoltoyhtiö, talonmies tai talon omistaja vastaa kiinteistönsä piha-alueesta sekä viereisen jalkakäytävän puhdistamisesta. Kaupunki puhdistaa ne jalkakäytävät, jotka sijaitsevat yleisten alueiden kuten puiston tai kaupungin omistamien kiinteistöjen kohdilta.

Tampereen kaupungin ympäristönsuojelumääräyksissä velvoitetaan tekemään kunnossapitotyöt siten, että pölyhaitat ovat mahdollisimman pieniä eli puhdistettava alue on tarvittaessa kasteltava.

Sepelin ripeä keräys lievittää ja vähentää ilmanlaatuongelmia. Myös kosteudesta kuten kastelusta ja sateista on apua. Ympäristönsuojelumääräyksissä on erikseen kielletty lehtipuhaltimen käyttö sepelinpoistossa.

Katupölyä ilmassa, ennätys tiistaina

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan hengitettävien hiukkasten vuorokausiraja-arvotaso on ylittynyt muutaman kerran, viimeksi tiistaina. Tiistaiaamuna kello 6 havaittiin Pirkankadun mittausaseman 12-vuotisen historian suurin katupölypitoisuus (tuntikeskiarvona 1440 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa). Korkea, mutta hyvin paikallinen pölypitoisuus johtui ilmeisesti sepelin harjaamisesta ilman kastelua.

Ilmanlaatu oli huono myös tänään keskiviikkona Epilän ja Pirkankadun mittausasemilla.

Vuorokausiraja-arvotasojen ylityksistä on lain mukaan tiedotettava. Tampereen ylityksistä tiedotetaan netissä (siirryt toiseen palveluun). Valtakunnallisesta ilmanlaatuportaalista saa reaaliaikaista tietoja Tampereen ja monien muiden paikkakuntien ilmanlaadusta.

Lue seuraavaksi