1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset tulevat liian myöhään ilmi

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen mukaan häpeä estää uhreja puhumasta heihin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Teot kohdistuvat usein alaikäisiin ja nuoriin aikuisiin.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Raiskauskriisikeskus Tukinainen sai noin kaksi tuhatta puhelua viime vuonna.

Viestintäpäällikkö Eeva Määttäsen mukaan tilastoista nousevat määrällisesti esiin alaikäiset soittajat sekä 18-21-vuotiaat nuoret aikuiset.

Kynnys seksuaalirikoksesta puhumiseen on hyvin korkea.

– Teot ovat niin haavoittavia, että ne vaikeuttavat uhrien kasvua ja elämää. Siksi niitä on hyvin vaikeaa tuoda esille.

Määttäsen mielestä seksuaalirikoksiin liittyvistä asioista pitäisi puhua esimerkiksi kouluissa ja kodeissa. Uhrin ja heidän omaistensa on vaikea ottaa asiaa puheeksi, jos se on tabu.

Järjestö toivoo myös kiinteää yhteistyötä poliisin kanssa.

– Siinä vaiheessa, kun uhrit menevät kuulusteluihin, heitä voisi useammin ohjata meille, koska täältä saa ammatillista tukea ja apua.

Tekijä on usein ex-kumppani tai muu tuttu

Kriisipäivystykseen viime vuonna soittaneista lähes puolet ilmoitti soiton syyksi raiskauksen. Loppuvuodesta julkisuudessa esillä ollut seksuaalinen häirintä ei näy Raiskauskriisikeskus Tukinaisen tilastoissa. Noin kymmenesosa soittajista kertoi kuitenkin seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kriisipäivystykseen soittaneista suurin osa eli noin 23 prosenttia oli iältään 21-30-vuotiaita ja noin 14 prosenttia 16-20-vuotiaita.

Suurin osa tekijöistä eli lähes 20 prosenttia oli vieraita uhreille, mutta lähes 17 prosenttia kriisipäivystykseen yhteyttä ottaneista kertoi tekijän olleen tuttu.

Myös järjestön juristipäivystykseen soittaneista puolet ilmoitti syyksi raiskauksen ja noin 18 prosenttia lapsen seksuaalisen hyväksikäytön.

Juristipäivystykseen tulleiden puheluiden mukaan noin 34 prosenttia uhreista oli 18-30-vuotiaita ja noin 18 prosenttia 7-15-vuotiaita.

Juristipäivystykseen soittaneista taas lähes 26 prosenttia kertoi tekijän olleen tuttu, ja noin 29 prosentin kohdalla tekijä oli ex-kumppani.