1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka

Liekö kirjoittajan ironiaa nimetä Jussi Jurkka Tuntemattomaksi tähdeksi, koska hän jos kuka oli tunnettu sekä teatteri- että elokuvanäyttelijänä, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

teatteritaide
Lauri Meri: Tuntematon tähti Jussi Jurkka -kirjan kanssa
Otava

Tänä näkyvillä olemisen ja roolien esittämisen aikana yhä useampi nuori haaveilee näyttelijän tai esiintyjän ammatista. Teatterikouluun pyrkii vuosittain satoja yrittäjiä ja kaikenlaiset esiintymiskilpailut houkuttavat yhä useampia. Osa vanhemmista valmentaa jälkikasvuaan lapsesta asti, jotta nämä menestyisivät esiintymisessä. Paras tapa tehdä elämäura esiintymisestä on tietenkin syntyä teatterisukuun. Siihen me emme valitettavasti itse voi vaikuttaa.

Viime vuoden lopulla ilmestyi näyttelijä Jussi Jurkan elämäkerta nimeltään Tuntematon tähti Jussi Jurkka. Kirjan on kirjoittanut Lauri Meri ja kustantanut Otava. Lauri Veijon poika Meri työskentelee Helsingin Sanomissa teatteritoimittajana ja arvostelijana sekä Teatterikorkeakoulussa teatterihistorian opettajana. Hän on aikaisemmin kirjoittanut mm. elämäkerrat Tauno Palosta ja Pentti Siimeksestä.

Taiteilijakoti Lallukan yhteisö

Liekö kirjoittajan ironiaa nimetä Jussi Jurkka Tuntemattomaksi tähdeksi, koska hän jos kuka on tunnettu sekä teatteri- että elokuvanäyttelijänä. Tuntemattomuutta lienee vain hänen yksityiselämässä ja luonteenpiirteessä vetäytyä julkisuudesta. Emmi ja Eino Jurkan teatteriperheen kuopus Jussi syntyi vuonna 1930. Vanhemmat erosivat Jussin ollessa vuoden ikäinen ja Emmi elätti kolme lastaan yksinhuoltajana. Lapset asuivat välillä omin päin Emmin näytellessä toisella paikkakunnalla.

Kun lukee Emmin ja kolmen lapsen perhe-elämästä, voi vain ihmetellä, miten elämästä on oikein selvitty? Onneksi Emmi Jurkka sai lopulta selvitettyä viranomaisille perhesuhteittensa muutokset keväällä 1938 ja perhe pääsi asumaan Lallukan taiteilijakotiin. Taiteilijoiden asuttama talo oli yhteisö, jossa huolehdittiin myös naapurista ja tämän lapsista. Jussille tulivat läheisiksi talossa asuvat kuvataiteilijat ja heidän perheensä ja hän vietti aikaa taiteilijoiden työhuoneissa.

Eniten Jussi viihtyi Leo Jokelan kanssa

Koulunkäynti ei kiinnostanut Jussia mutta teatteriin hän oli tottunut jo sylivauvasta. Vuonna 1947 Jussi aloitti Teatterikoulussa. Hän oli kurssinsa kuopus, vasta 17-vuotias mutta jo tottunut huolehtimaan itsestään. Samalla kurssilla olivat mm. Leo Jokela, Tiina Rinne, Veikko Sinisalo, Mikko Niskanen ja Rauli Molberg. Eniten Jussi viihtyi Leo Jokelan kanssa. Jo Teatterikoulun toisena vuotena Jussi herätti huomiota roolistaan Tsehovin Lokissa. Ensimmäisen kiinnityksensä hän sai kesken koulun syksyllä 1949 Kotkan Maakuntateatteriin, missä hän näytteli yhden näytäntökauden. Intiimiteatterin jälkeen Jussi kiinnitettiin Suomen Kansallisteatteriin vuonna 1957. Siellä ura jatkui kuolemaan eli vuoteen 1982 asti. Voi sanoa, että Jussi Jurkka kuoli näyttelijäuransa huipulla. Hänen viimeinen roolinsa oli Salieri näytelmässä Amadeus.

Koko kansalle tutuksi Jussi Jurkka tuli elokuvissa. Hän näytteli kaikkiaan 32 elokuvassa vuosina 1940-1977. Hänen tunnetuin roolinsa on tietenkin luutnantti Lammio Laineen Tuntemattomassa sotilaassa. Tunnettuja ovat myös Punaisen viivan agitaattori Puntarpää sekä Pohjantähden Siukola. Jussi Jurkka näytteli kymmenissä tv-näytelmissä ja hupailuissa sekä lukuisissa radiokuunnelmissa.

Jussi Jurkka hyödynsi maneereitaan

Jokaisella näyttelijällä on omat maneerinsa. Jussi Jurkan maneerit nousivat esille 1970-kuvulla, kun nuoret näyttelijät naureskelivat niille. Jussi Jurkka kuitenkin hyödynsi maneereitaan tv-esityksissään ja osasi nauraa itselleen. Varsinkin hänen puheilmaisun maneerit sopivat joihinkin esityksiin radiossa, koska hänen äänensä oli hyvin kuulijoiden tunnistettavissa.

Lauri Meri on kirjoittanut melkein 500-sivuisen järkäleen Jussi Jurkasta. Kunnon elämäkerran tapaan kirjan lopussa on tarkat luettelot kaikista Jussin rooleista ja kiinnityksistä. Lisäksi kirjassa on kaksi kuvaliitettä, joiden avulla lukija huomaa kuinka nopeasti Jussi Jurkka vanheni. Ensimmäisten kuvien komea nuorukainen muuttui vanhaksi äijäksi vajaassa 30 vuodessa, kiitos kuluttavien elämäntapojen. Joku lukija saatta kaivata tekstin tiivistämistä ja tarkempia analyysejä erilaisista rooleista. Vähäisistä puutteista huolimatta Jussi Jurkka on vihdoin saanut ansaitsemansa elämäkerran 33 vuotta kuolemansa jälkeen.

Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.

Lue seuraavaksi